Hírek

2015.12.23. 16:07

Dr. Puskás Tivadar: Nagypapaként unokáim öröme a legszebb ajándék

Szombathely - A 2015-ös esztendő az építés éve lesz - jelentette be a Fő téren tavaly szilveszterkor dr. Puskás Tivadar, a megyeszékhely polgármestere. Erről és a karácsonyi ünnepekre való készülődéséről is kérdeztük az immáron fél évtizede a várost szolgáló elöljárót, akit mentőfőorvosként és polgármesterként is egész életében a segítés szándéka vezérel.

Vadas Krisztina

Amikor dr. Puskás Tivadart arról kérdeztük, hogy milyen érzés a második polgármesteri ciklus második évének a vége felé járni, így felelt:

- A választók akaratából immáron ötödik éve szolgálom Szombathelyt - kezdte a polgármester. - Nagy megtiszteltetés és nagy feladat ez. Fél évtizeddel ezelőtt, megválasztásunkkor a képviselőtársaimmal azt tűztük ki célul, hogy munkánkkal jobbá tegyük a vasi megyeszékhelyet. Akkor azt mondtuk: előttünk a feladat, mögöttünk a kormány!

Az elmúlt öt évben a kormány segítségével jelentős eredményeket értünk el. Miután megszabadultunk az előző városvezetéstől megörökölt, mintegy 18 milliárd forintnyi adósságtól, soha nem látott fejlődésnek indult városunk. Ennek bizonyítékául álljon itt egyetlen adat: az iparűzési adóbevétel - amely a helyi GDP alakulását jellemzi - öt év alatt csaknem 50 százalékkal növekedett. Sőt: a fejlődés töretlen, hiszen az előrejelzések szerint 2015 végére ez az arány elérheti a 65 százalékot!

Fotó: Facebook

Különleges helyzetben vagyunk, hiszen más városokkal ellentétben nálunk már a megfelelő minőségű és mennyiségű munkaerő
előteremtése a legnagyobb feladat. Ezért alakult meg a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ, ezért indult el a szombathelyi egyetemen a duális gépészmérnökképzés.

Persze ez nem elég, de a további fejlődéshez kormányzati segítségre van szükségünk. A Modern Városok Program keretében, Orbán Viktor miniszterelnökkel kötött megállapodás több pontja is ezt szolgálja: lakásépítési program indul, fejlesztjük a közlekedést. A lakásokkal a városunkban letelepedni szándékozó munkaerőt csábítjuk ide, míg a közlekedés fejlesztése a napi ingázást, elsősorban az Észak-Zala megyéből érkezőket szolgálja - vetítette előre dr. Puskás Tivadar.

A sikeres jövőkép megrajzolásához elengedhetetlen a jelen felidézése. Szombathely számára 2015 az építés éve volt. Ezt a szlogent nem véletlenül idéztük a tavalyi szilveszteri polgármesteri köszöntőből.

Dr. Puskás Tivadar elmondta: ez az év és a következő is az építés éve lesz, hiszen idén megújultak városrészek, a Csónakázótó és környéke, új szakaszokat adtak át az új kétszer kétsávos 86-os útból, 14 milliárdos fejlesztés történt a Markusovszky kórházban.

- Jövőre is folytatódnak az építések, mivel a Szent Márton Terv keretében egyházi és városi beruházásként, ötmilliárd forintból szépül meg a barokk belváros. Elkezdődik az új Haladás Sportkomplexum építése és elkészül az M86-os még hiányzó, 32 kilométeres szakasza is - tette hozzá a polgármester.

Végezetül arról faggattuk Szombathely első emberét, hogyan készül a karácsonyi ünnepekre.

- A karácsony a szeretet, a törődés ünnepe, a család ünnepnapja. Ezeken a napokon együtt lehetünk azokkal, akiket szeretünk, tisztelünk. Nekem, nagypapaként unokáim öröme a legszebb ajándék. Négyen vannak: Dávid és Réka egyéves, Dóri 4, Levente ötéves. A napokban a legnagyobb unokámmal leültem az íróasztalhoz, s ő „levelet írt” a Jézuskának. Már nagyon várják a gyerekek is a karácsonyt. Nagy élmény az, amikor karácsony szentestéjén az unokáim arcán láthatom az örömöt, a megilletődöttséget, a csodálatot. Minden kedves olvasónak ehhez hasonló, csodálatos élményt, áldott karácsonyt kívánok - zárta szavait dr. Puskás Tivadar.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!