Hírek

2015.12.15. 16:37

Elindult a vizsgaidőszak: puskázási trükkök szombathelyi egyetemistáktól

2100 diák számára kezdődött el a héten a 2015/2016-os tanév első félévét záró vizsgaidőszak a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában.

Kovács Gergely

Mint minden évben, most is december közepétől január végéig van lehetősége a diákoknak a vizsgáikat letenni, hogy sikeresen zárhassák a félévet, de a szerencsésebbek már január elejére letudhatják ezt a kötelezettségüket, és élvezhetik a február első hetéig tartó szünetet. Most annak jártunk utána, ki milyen módszereket, praktikákat vet be annak érdekében, hogy minél eredményesebben tudjon teljesíteni a vizsgákon. Ebben Regina és Gergő tanárszakos hallgatók voltak segítségünkre. (Vezetéknevüket az enyhén illegalitásba hajló trükkök miatt nem vállalták)

Mindenképpen szót kell ejteni az egyetemeken is előforduló „közveszélyes iskolakerülőkről”, akik mindent megtennének azért, hogy meglágyítsák a vizsgáztató tanár szívét, és egy kegyelem kettessel „átcsusszanjanak” a vizsgáikon. Erre persze csak szóbeli megmérettetéseken van szükség, mivel írásban az ilyen diákoknak adott egy járhatóbb, bár veszélyesebb út is, a puskázás művészete.

– Manapság egyre többféleképpen kísérleteznek a diákok tanáraik megvezetésével – kezdte mondandóját Regina. – Csak hogy néhány példát említsünk: a mai okostelefonok már sok mindenre képesek, de akadnak olyan diákok is, akik a régi módszerre, a pad alatt papírcetlik elrejtésére esküsznek.

– Láthatunk olyanokat is, akik az előttük ülő hosszú hajú lány hátára ragasztják fel a puskát, és finom jelzésekkel adják tudtára, ha szükségük van a fürtök alatt rejtőző tudásanyagra, amikor is az előttük ülő egy laza mozdulattal félresöpri a haját, ezzel láthatóvá téve az alatta megbúvó szöveget. – tette hozzá Gergő.

Minden félévben akad egy-egy legendás mondás, beszólás valamelyik diáktól. A legutóbbi vizsgaidőszakból például megmaradt egy, amely egy szóbeli vizsgára érkezett diáktól hangzott el: „Győzni jöttem, de a kettes is jó lesz”.

Szerencsére azonban a megúszós diákból találhatunk kevesebbet, mert lelkiismeretesen készülő, és jobbnál jobb jegyekre, magasabb ösztöndíjra hajtó egyetemisták is tanulnak a szombathelyi egyetem falai között. Ők tanulás kapcsán a nyugalomra esküsznek. Megpróbálnak minél nyugodtabb körülmények között készülni vizsgáikra, de azért néha nekik sem árt lazítani egy kicsit. Erre is több különböző módszer létezik: embere válogatja, hogy kinek mi segít a legkönnyebben kipihenni egy áttanult éjszaka fáradalmait.

– Ilyenkor a kollégistáknak például jól jön a földszinti játékterem, ahol pingpongasztal, csocsó és darts várja a kikapcsolódni vágyókat, de vannak, akik a zenehallgatást tartják megnyugtatónak. – árulta el Regina.

– Mások pedig belemerülnek egy-egy jó film vagy sorozat cselekményébe, vagy számítógépes játékok világába, ezzel elterelve a figyelmüket a rájuk váró megpróbáltatásokról – mesélte Gergő.

Ezután pedig már nincs más hátra, mint nekiveselkedni, és a lehető legjobb eredménnyel zárni az egyetemi félévek rendszerint legnehezebb másfél hónapjának számító vizsgaidőszakot, ha pedig végre-valahára elfogytak a vizsgaidőpontok, eljön az ünneplés ideje. Ez most még távolinak tűnhet, de egyszer minden véget ér, igaz, fél év múlva kezdődik elölről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!