Hírek

2015.12.03. 13:16

Így gondoskodjunk a madarakról - Ezeket tegyük télen az etetőbe, hogy segítsünk, ne pedig ártsunk a kis szárnyasoknak

A Magyar Madártani Egyesület idén is felhívja az emberek figyelmét arra, hogyan kell úgy etetni a téli időszakban a madarakat, hogy azzal ne ártsunk nekik. A téli madáretetés az egyik legösszetettebb madárvédelmi tevékenység.

Vadas Krisztina

MIKOR KEZDJÜK AZ ETETÉST?

Az etetési időszak Magyarországon az első fagyok beköszöntétől (november elejétől), ezek tartós megszűnéséig (körülbelül március vége) tart. A madarak gyorsan megszokják az élelemlelő helyeket és onnantól számítanak arra, hogy ott folyamatosan találnak eleséget. A madarak akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe - írja a Madártani Egyesület honlapján.

Az etetőre járó kistestű madarak számára -10 fok alatti hőmérséklet gyakran a túlélésről szól, tartalékaik csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakákat. Ha másnap nem jutnak elég táplálékhoz, például azért, mert nem töltöttük fel az etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán.

MIVEL ETESSÜNK?

A téli etetőkben alkalmazható madáreleségek három nagy csoportba sorolhatók: növényi magvak és ezek keverékei, állati zsiradék és alma. Ezeket érdemes kombinálni, és úgy adni a kis szárnyasoknak.

A legfontosabb téli madáreleség a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete napraforgó. A szotyiba érdemes apró szemű magvakat: kölest, muhart stb. keverni. A legegyszerűbb, ha az állatkereskedésekben kapható pinty és hullámos papagáj magkeveréket vásárolunk. Fontos tudni, ha a vásárolt napraforgó törött, „szemetes", akkor az még jobb eleség a madarak számára, sok madár csőre ugyanis nem elég erős az egész napraforgószemek feltörésére, és ezek a fajok csak a törött szemekből kihulló magtörmeléket, a napraforgóba keveredő gyom és egyéb apró magvakat tudják hasznosítani.

Az olajos magvakhoz hasonlóan fontos téli etetőanyag az állati zsiradék: a nem sós vagy kifőzött szalonna, a faggyú, illetve a ma már szinte bármely élelmiszerbolt állateledel kínálatában szereplő cinkegolyó.

Ezek mellett gyümölccsel, elsősorban a legolcsóbb almával is etessünk. Ezeket úgy a legcélszerűbb adni, hogy felszúrjuk bokrok és fák ágcsonkjaira, de néhány szemet a talajra is tehetünk.

Fontos azonban, hogy soha ne adjunk az énekesmadaraknak az etetőben kenyeret, kenyérmorzsát, mert ez több napig, hétig is ott maradhat elfogyasztatlanul, és eközben erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatja.

ITATÓT IS TEGYÜNK MELLÉ

Tartós, több napig vagy hétig tartó kemény fagyok idején nem csak a táplálék, de a folyékony halmazállapotú víz megtalálása is kritikus tényezővé válik a madarak túl-élése szempontjából. Érdemes ilyenkor itatót is elhelyezni az etető mellé, amibe minden reggel töltsünk friss, langyos vizet, és naponta ellenőrizzük, hogy nem fagyott-e be. Ha igen, akkor szedjük ki a jeget, és töltsünk rá újra langyos vizet.

A szombathelyi Napraforgó Bölcsődében nagy gondot fordítanak a madarak téli ellátására. Az udvaron kihelyezett madáretetőbe a gyerekek mindig tesznek eleséget. Ezzel nemcsak a madaraknak tesznek jót, hanem maguknak is, mert így megfigyelhetik, milyen madarak élnek a környezetükben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!