Hírek

2015.12.01. 15:34

Ismét áll a kőkereszt Felsőberkifaluban – Őszi szél tépázta, helyreállították

Körmend-Felsőberki – Szeptemberben lett szélvihar áldozata a kőkereszt Felsőberkifaluban. Az egyébként szépen helyreállított és rendben tartott emlékmű fontos a helyieknek: a száz éve Amerikába vándorolt felsőberki lakosok állíttatták.

Bakos Ágnes

Szinte csoda, hogy nem omlott le szeptemberben az egész létesítmény, „csak" a felső kereszt. Az átbukott a szoborcsoport többi részén és összetört. Azonnal nekiláttak, hogy mielőbb kijavítsák.

Szeptemberben így nézett ki a szélvihar áldozatává vált emlékmű.... Fotó: Szendi Péter

Bebes István saját polgármesteri keretéből adott, Csák Tamás, a településrész önkormányzati képviselője szintén, valamint önkormányzati forrást is csoportosítottak a javításhoz.

– A szoborrész nagyon drága lett volna, 130 ezer forint. Viszont Veszprém megyében jártam és véletlenül rábukkantam erre a Krisztus-szoborra, éppen ilyen kellett és jutányos áron hozzájutottam – mesélte a szerencsés véletlent Csák Tamás.

...és így néz ki most, a helyreállítást követően.

A keresztet Mészáros Imre, helyi vállalkozó állította helyre, anyagköltségen. A múlt hétre készült el, már megáldotta Németh Zoltán plébános.

A keresztet a szoborcsoporttal 1913-ban állíttatták Felsőberkiből Amerikába vándorolt családok. Most ismét legszebb formáját mutatja a szobor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!