Hírek

2015.12.05. 09:21

Kopog a Mikulás és a lánya - Fixl Szilvia krampuszként kezdte, most ő is piros ruhát ölt

Szombathely - A hóborította táj már kikopott a Mikulás mögül a megváltozott időjárás miatt, szánkóját rég modern járgányra váltotta, de ki hallott már olyat, hogy a krampuszait is lecserélje, és egy másik Mikulással jöjjön be az ajtón, aki ráadásul láthatóan a lánya.

Merklin Tímea

Fixl Miklós és Fixl Szilvia története a nagylány kiskorában kezdődött. Nem akart manó lenni, inkább ördögfióka, és ehhez meg is volt a felszerelés, aztán Mikulásjelmezre váltott.

- Egyszer egy piros, nyitott csodaautóval jött haza apa, be volt öltözve, nagyon meg voltam lepődve, anya erősítgette, hogy ő a Mikulás, de megismertem a hangját - meséli Szilvi. - Hat-hétéves lehettem, kerestem az ismertetőjegyeket, a gyűrűjét, az óráját, de nem volt rajta, ez elbizonytalanított. Máig emlékszem, ahogy ott állt a konyhában piros ruhában, a Malacka a hős című, angol nyelvű cd-t kaptam tőle, és rájöttem, apám a Mikulás.

Apa és lánya elválaszthatatlan párost alkotnak december elején 
Fotó: Merklin Tímea

Fixl Miklós hosszú évek óta beöltözik Mikulásnak december 6-a körül, és napokon át járja a várost, hogy szponzoroktól gyűjtött szaloncukrot osszon. Felkeresi a belvárosi, az oladi, a szőlősi nyugdíjas klubot, az idősek házát, jár bölcsődékbe, óvodákba, iskolákba, családokhoz, ahova hívják. A kicsiket mindig megénekelteti, diót kap, aki tud válaszolni a furfangos kérdéseire. Nagy eredményének tekinti, hogy sokan szoktak le nála a cumiról. A szülők felkészítik a csemetéket, hogy a Mikulásnak majd oda kell adni a cumit, és ők oda is adják, nem kérik többet, elhagyják egy szaloncukorért, ezen kívül pedig mindent megígérnek, mennyire jók lesznek.

Fixl Miklós és Fixl Szilvia története a nagylány kiskorában kezdődött. Nem akart manó lenni, inkább ördögfióka, aztán pedig Mikulás 
Fotó: Merklin Tímea

- Általában krampuszokkal járok, de volt velem - mint a Mikulás lánya - Döbörhegyi Anna, a szombathelyi szépség. Volt manóm is, Cservék Judit, a diákpolgármester, a manó nagyon tetszett a gyerekeknek - meséli Fixl Miklós, aki az útjaihoz egy autószalontól kap kölcsön kocsit, amit az aprónépnek azzal magyaráz, hogy Finnországból jövet Németországban elolvadt alóla a hó, le kellett parkolni a szánkót és a rénszarvasokat. A gyerekek pedig boldogan elhiszik.

- A saját lányom nem akart manó lenni, inkább ördögfióka, és ehhez meg is volt a felszerelés. Így mentünk együtt sokat, élveztük, hogy ha meglátnak minket az emberek, elmosolyodnak.

- Ha kilép az utcára a Mikulás, körülveszik, szeretnek vele fényképezkedni. De nem a népszerűség tetszik, hanem az, hogy örömet okozhatok, jókedvre deríthetem az embereket, a gyerekeket. Mindenkinek élmény egyetlen Mikulástól kapott cukorka is - halljuk Szilvitől. - Szeretek krampusz is lenni, a rossz gyerekeket megrendezgetni, kicsit csúnyán nézni, láncot csörgetni, az még bulisabb.

 

 

Címkék#Mikulás
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!