Hírek

2015.12.23. 16:19

Menümustra - Mi kerül a vasi asztalokra karácsonykor?

Sokan esküsznek a „hagyományos karácsonyi menüre”, gyakran kiderül, hogy ez a hagyomány családonként más és más. Kérdezősködni kezdtünk a vasi megyeszékhely utcáin arról, mi kerül idén a karácsonyi asztalra.

Rákos Bianka

Szombathely Fő terén először egy 22 éves egyetemi hallgatóba botlottunk, akinek családja nem aprózza el falatozást a háromnapos ünnep alatt.

- Édesanyám halászlevet, tyúkhúslevest, rántott pulykát, és kacsasültet készít párolt káposztával, és frissen sült hasábburgonyával - sorolja Merics István Péter. - Valamint nagyon jól csinál disznótoros fogásokat, mint hurka, sült kolbász.

Merics István Péte Fotó: Kovács Gergely, Rákos Bianka

Istvánék asztaláról látványosan hiányzik egy általános karácsonyi fogás, a halászlé. Nem így van viszont egy másik, 19 éves szombathelyi egyetemi hallgató, Dreiszker Dániel esetében.

Dreiszker Dániel

- Nálunk a karácsonyi időszakban halászlé szokott lenni a menü. Ezt általában édesapám szokta elkészíteni - említi a hagyományos családi felállást. Emellett igazi magyaros fordulattal kerül még az asztalra rántott hús krumplival, mert ez a család kedvence.

A 21 éves Varga Alexandra is ezt a sokak által ismert menüsort mutatja be. - Mindig sütünk mákos és diós bejglit desszertnek - említ egy szintén ismert karácsonyi hagyományt.

Varga Alexandra

- Karácsonykor a feleségem főz kocsonyát - mondja Németh Csaba. A negyvenéves tanár sem bolygatja extrém fogásokkal a karácsonyi terített asztalt: rántott hal, rántott szelet, sült hús, ezeket a nagyon hagyományos ételeket fogyasztják még. Emellett sütemény és kalács készül.

Németh Csaba

De nézzük meg, hogyan fest a karácsonyi étel Ausztriában, hiszen Szombathelyen összefutottunk egy házaspárral, Paula és Artur Huberrel a határ túloldaláról. A hetven felé közelítő pár azt mondja, hogy a menü ilyenkor sült kolbász savanyú káposztával és kenyérrel. - De idén kipróbálunk valami újat, és fondüt készítek, a változatosság kedvéért - teszi hozzá Paula.

Paula és Artur Huberrel a határ túloldaláról

Egy magyar nyugdíjas karácsonykor azért még az osztrákokat is lepipálja, legalábbis erről tanúskodik a hatvanéves Bujdosó Józsefné menüje:

Bujdosó Józsefné

- A régi hagyomány szerint szeretném: húsleves, töltött káposzta, sült pulyka, és hal. A vejem vegetáriánus, neki vegatálat készítek. Láttam új begjlirecepteket is, azokat szívesen kipróbálnám - mondja.

Sári Dávid, 22 éves egyetemi hallgató

Őszintén vall a családi karácsonyról Sári Dávid, 22 éves egyetemi hallgató, akinél a harcsapaprikáshoz és egyéb halételekhez néhány kupica házi pálinka is társul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!