Hírek

2015.12.17. 10:28

Mézeskalács falvak a konyhaasztalon – így készíthetjük el mi is

Manapság egyre többen fognak mézeskalácsház készítésbe karácsony környékén. Elek Gabriella egy azok közül, akik szívüket-lelküket beleadva sütögetik a házikókat, amelyek épp úgy tökéletesek hangulatteremtő dekorációnak az otthonunkba, mint különleges ajándéknak. Gabriella elmondja azt is, hogy ő hogyan készíti műveit.

Elek Szilveszter

A Lövőn élő, 24 éves lány mindig érdeklődött a kreativitást, ügyes kezeket igénylő művészetek iránt. Már kisgyermek korában ceruzát ragadott és oda rajzolt, ahova csak tudott – ezzel persze nem szerzett túl sok örömet a szüleinek, de később, mikor már nem a csekkekre és a falra alkotott, hanem papírra, minden bizonnyal jobban tudták értékelni a művészi tevékenységeit. Gabriella a rajzolás mellett fest és fotózik is, ha a szabadideje engedi. Ha közeledik a karácsony, a lány egy nagyon régi, de annál divatosabb tevékenységben kamatoztatja a kézügyességét és kreativitását: mézeskalács házakat készít – hobbiból. Eleinte, a karácsonyi hangulattól fellelkesülve mézeskalácsokat sütögetett. Aztán, három évvel ezelőtt, amikor már csak párat kellett aludni a Szentestéig, eltervezte, hogy meglepi a nagymamáját egy személyes ajándékkal. Akkor készítette el az első mézeskalácsházát. De még jóval az utolsó cukorkagyöngyök felhelyezése előtt tudta, hogy nem az utolsót.

– Nagyon megszerettem a mézeskalácsház készítést, volt benne valami, ami mintha a mesékbe repített volna. A pici házikók látványa teljesen elvarázsolt, elterveztem, hogy egész mézeskalács falvakat fogok felépíteni a konyhaasztalunkon – mondja Gabriella lelkesen mosolyogva. A lány legfőképpen azért szereti felépítgetni a mézeskalács házakat, mert érdeklik őt a hagyományok, ezért gyakran magyar motívumokkal díszíti ki a barna falacskákat. Újabban piros házikókat is készít, életben tartva egy jellegzetes népi építészeti hagyományt. Persze, gyakran elereszti a fantáziáját, szereti a színes, vidám, kifejezetten modern díszítéseket is. Gyakran alkalmaz cukorkákat és színes cukormázat is a dekoráláshoz. Mikor belefogott a mézeskalácsház készítésbe, Gabriellának még lényegesen kevesebbet kellett ingáznia, mint most. Ennek ellenére cseppet sem csökkent a lelkesedése, és évről-évre egyre több házikó kap otthont abban a bizonyos „mesefaluban”, amely ékesen dekorálja a konyhaasztalt.

Így készül

A lány szerint a mézeskalácsház készítésben nincs semmi titok, nem kell hozzá semmi ördöngösség, egyszerűen csak szívből, türelemmel kell csinálni. Íme az ő receptje. Előveszi a nagymamája tálját, beleönt fél kiló finomlisztet, amelyhez hozzáad egy teáskanálnyi szódabikarbónát, majd elmorzsol bele 100 gramm margarint. Tesz bele még 125 gramm átszitált porcukrot és mézeskalács fűszerkeveréket, illetve kakaóport, attól függően, hogy milyen sötét tésztát akar készíteni. Végül hozzátesz még egy egész tojást, 250 gramm mézet, és mindezt puha, de nem ragacsos tésztává gyúrja. A tésztát legalább egy órán át pihenteti a hűtőben, hogy kezelhető legyen, majd, miután kivette onnét, nagyjából három milliméter vastagságúra sodorja azt. Ezután a kockás füzete lapjára rajzolt sablont ráfekteti a tésztára, majd fogvájóval átszurkálja a vonalak mentén. Miután elkészült ezzel, éles késsel kivágja a házikó elemeit, aztán egy egész tojás és egy tojás sárgájának felvert keverékével bekeni, majd egy tepsi hátuljára helyezi azokat. A tepsit behelyezi egy előmelegített sütőbe, és 180 fokon, körülbelül negyed órán át süti a lapocskákat. A már kihűlt házelemeket cukormázzal ragasztja össze, amely egy tojás fehérjének és hozzávetőlegesen 250 gramm porcukornak a keveréke. Ha a cukormázhoz pár csepp citromlevet és egy nagyon pici sót keverünk, akkor fehérebb és fényesebb mázat kapunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!