Hírek

2015.12.29. 16:23

Péntektől fizetős az M85-ös, de kikerülhető - Mutatjuk a lehetőségeket

Körkép – Vas megyében jelenleg, a 2015. február 1-jétől érvényes szabályozás értelmében nincs díjköteles út, vagyis az M86-os út sem fizetős – és nem is lesz az 2016-ban sem. Viszont az M85-ös igen. Győr felé a régi 85-öst használva tudnak spórolni az autósok. És mutatjuk a kerülőutat Tét felé, valamint Pápa érintésével. Lehet mérlegelni.

Bakos Ágnes

2016-ban nem emelkednek az útdíj-árak, nem lesznek újabb díjkategóriák – közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Bővül viszont az útdíjköteles utak, útszakaszok sora: az M43 és M85 idén átadott, gyorsforgalmi úthálózatba kapcsolt szakaszain is fizetni kell majd, azok is díjköteles szakaszok lesznek 2016. január 1-jétől.

A Szombathelyről Győrbe autózókat érinti az új fizetős szakasz, hiszen a leggyorsabb az, ha Szombathelyről az M86-oson autóznak, majd a 86-os főútról az M85-ös váltanak Szilsárkány után, aztán úgy érkeznek Győrbe. Ez 107 kilométer és torlódás nélkül másfél órásra jelzi a google térképe. Ez, az utolsó szakasz lesz fizetős a hétvégétől.

A Győr-Moson-Sopron megyei matricát kell megvásárolni az erre autózóknak. Ez egy évre 5 ezer forint. Az éves, országos matrica 42 ezer 980 forint. Ezek az árak a személyautókra érvényesek, az úgynevezett D1 kategória. Ide tartozik a motorkerékpár, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, a sofőrt is számolva legfeljebb hét személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak vontatmánya. Az autóbuszok, a teherautók más díjkategóriába esnek.

Aki nem akar fizetni az úthasználatért, annak alternatíva lehet a régi 85-ös. Vagyis Csorna felé kell továbbhajtani a 86-oson, onnan pedig a megszokott vonalon, a régi „minőségben" lehet Győrig autózni.

Kerülőút lehet, elsősorban ráérős szombathelyi autósoknak a Szombathely – Celldömölk – Pápa – Győr vonal. Az út hosszú, 1 óra 54 percig tart a 124 kilométer. Az M86-osról a 88-as, a 84-es, a 834-es és a 83-es utak visznek Győrbe. Jól járható és nem túl forgalmas – sokan használják, hiszen Sárvártól délkeletről indulva már egyszerűbb, mint az M86-osig beautózni a megyén belül.

Ennél rövidebb, és szintén kikerüli a fizetőssé váló M85-öst, ha Tét felé kerül az autós. Ez esetben Szilsárkány előtt Rábacsanak felé kell letérni a 86-osról. Ott Tétig alsóbbrendű úton haladni, onnantól a 83-as visz be Győrbe. Ez 109 kilométer és 1 óra 45 perc alatt megtehető, betartva a sebességhatárokat, forgalom nélkül.

Szóval lehet mérlegelni: 5 ezer forint az M85-ös új szakaszáért, vagy hosszabb/rosszabb autózás Győrig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!