Hírek

2015.12.04. 15:53

Végleg bezár a kőszegi Cicifix

Kőszeg - A város képviselői legutóbbi ülésükön áttekintették Kőszeg és környéke foglalkoztatási helyzetének alakulását.

Némethy Mária

- 2015 első kilenc hónapjában kedvezőbben alakult a térség munkaerőpiaci helyzete, mint egy évvel korábban, melyben jelentős szerepet játszottak a közfoglalkoztatási programok. Január és szeptember között havonta átlagosan 496-an regisztráltatták magukat álláskeresőként, 9,6 százalékkal kevesebben, mint 2014. év hasonló időszakában - közölte összegzésként Fucinné Dorner Anikó, a Kőszegi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője.

A megyei helyzetről is adott áttekintést a kőszegi városatyáknak. Eszerint továbbra is Vasvár vonzáskörzetében a legmagasabb az álláskeresők aránya (6,3 százalékos), Celldömölk térségében 5,1 százalékra csökkent a ráta. A megyei átlagnál (3,8 százalék) magasabb a munkanélküliség még Szentgotthárd (4,8 százalék) és Körmend (4,2 százalék) körzetében.

A munkáltatók által leggyakrabban keresett szakmák, munkakörök a térségben: pék, pincér, szakács, pultos, eladó, gépkezelő, fémipari végzettséggel betölthető munkakörök, idényjelleggel építőipari foglalkozások, valamint a betanított munkák.

A márciusban készült fotón a ruhaipari részvénytársaságnál jobbról Varga Renáta Kitti varr. Fotó: Unger Tamás

- Ha egy befektető idejönne Kőszegre, azt tapasztalná: munkaerőhiány van itt. Ipartestületi alelnökként is azt tapasztalom, hogy a vendéglátósok, az építőipari vagy gépipari vállalkozók állandó munkaerőhiánnyal küszködnek. Tudjuk, sokan vállalnak Ausztriában munkát, de azt is látni kell: ha valaki odaát dolgozik, az neki jó, de Kőszegnek már nem jó, mert nem itt fizet adót - fejtette ki véleményét Kiss Péter képviselő, a városfejlesztési bizottság elnöke. A hiányszakmák megjelenésének okait Fucinné Dorner Anikó így jellemezte: alacsony munkabérek, szezonális jelleg, kedvezőtlen munkafeltételek és munkaidő elsősorban a vendéglátóiparban, no meg az ausztriai munkavállalás hatása is nagy.

Az álláskeresők körében a nők egyműszakos, részmunkaidős, jól fizető betanított munkát keresnek, a férfiak minél magasabb bért akarnak elérni, a fiatalok közül viszont egyre többen fogalmazzák meg külföldi munkavállalási igényüket.

A képviselők az ülésen hallották: végleg bezár a Kőszegi Ruhaipari Zrt., amelyről márciusban még azt adtuk hírül: feléledt, varrónőket vesz fel, 90 embert foglalkoztat. Miért zár most végleg be?

- Ez várható volt, mert az utolsó nyugati megrendelő olyan normát írt elő, amit az ott dolgozók nem tudtak teljesíteni, még a minimálbért sem tudták megkeresni - hallottuk Kiss Pétertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!