Hírek

2016.01.27. 13:45

2016 az adócsökkentés éve - Hende Csaba a magyar családok életét megkönnyítő kormányzati intézkedésekről beszélt

Szombathely - Az év elejétől számos olyan intézkedés lép életbe, amely jelentősen megkönnyíti a magyar családok mindennapi életét - erről dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője beszélt szerdai sajtótájékoztatóján.

Cseszkó Tamás

- Fontos hangsúlyozni, hogy 2016 mindenekelőtt az adócsökkentés éve, hiszen csökken a személyi jövedelemadó és bővülnek a családi adókedvezmények. Emellett elindul a kormány új otthonteremtési programja, béremelések lesznek, és új lendületet kap a bürokráciacsökkentés - hangsúlyozta dr. Hende Csaba, hozzátéve, hogy olyan intézkedések ezek, amelyeknek köszönhetően minden magyar ember tehet egy lépést előre a saját életében, és amelyek azt bizonyítják, hogy a magyar reformok működnek.

A személyi jövedelemadó mértéke 15 százalékra, a házi sertéshús áfája 27-ről 5 százalékra, a a lakóingatlanok áfája szintén 27 százalékról 5 százalékra csökkent. Nőtt a kétgyermekes családok gyermekenkénti adókedvezménye, ami 2019-ig fokozatosan a duplájára növekszik. Szombathely országgyűlési képviselője kitért a családok otthonteremtési kedvezménye, azaz a csok részleteire is, felhívva a figyelmet arra, hogy 2016. január 1-je óta még jobb feltételekkel igényelhető a kedvezmény.

- A három- vagy többgyermekesek 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak új lakás építéséhez vagy vásárlásához, ezen túl további 10 millió forint állami támogatású, alacsony kamatozású hitelt (a fizetendő kamat mértéke nem haladhatja meg a 3 százalékot) is igényelhetnek. A használt lakóingatlanok vásárlása vagy bővítése esetén járó csok alapösszege 10 százalékkal emelkedik.

- A kedvezményrendszert azzal is bővítette a kormány, hogy eltörölte a támogatható ingatlanokra előírt 160 négyzetméteres felső mérethatárt - tudtuk meg a képviselőtől.

A kormánynak szintén fontos programja a bürokráciacsökkentés. A cél az, hogy egyszerűbben, gyorsabban és olcsóbban lehessen Magyarországon ügyeket intézni. Ezt segíti, hogy idén 270-re emelkedik a kormányablakok száma, ahol gyorsan és kényelmesen intézhetik az ügyeiket az állampolgárok. Több igazolvány elkészítése is ingyenes lesz, egyebek között a jogosítvány első alkalommal történő kiállítása, valamint a diákigazolvány, a személyi igazolvány és a lakcímkártya kiadása is, de az egyéni vállalkozói igazolvány kiadásáért sem kell fizetni. A bürokráciacsökkentés az otthonteremtést is könnyebbé teszi, hiszen a 300 négyzetméter alatti lakóházak esetében nem lesz szükség építési engedélyeztetésre. Tovább emelkednek a bérek, a minimálbér bruttó 111 ezer forintra, a garantált bérminimum összege pedig bruttó 129 ezer forintra nő. Mindez a jelenlegi inflációt és az szja-csökkentést is figyelembe véve 5,6 százalékos reálbér-emelkedést jelent a minimálbért keresők esetében. A közszférában is nőnek a fizetések. A fegyveres és rendvédelmi dolgozók bére a 2015 nyarán történt 30 százalékos béremelést követően január 1-jétől további 5 százalékkal nő. A felsőoktatásban oktatók bére 15 százalékkal növekszik, és folytatódik a pedagógusok béremelési programja is. Kiemelt figyelmet kapnak az egészségügyben dolgozók is: januártól 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos kap magasabb bért, a szakvizsgázott fiatal orvosok 151 ezer forint plusztámogatásban részesülnek. A szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedik, a háziorvosok tavaly havi 130 ezer forinttal növelt támogatása pedig idén is megmarad. Dr. Hende Csaba arról is beszélt, hogy mindezek mellett a kormány 2016-ban megkezdi az új közszolgálati életpályamodell bevezetését, ez elsőként a járási hivatalokban dolgozókat érinti majd.

- Soha nem gyakorolt a kormány az emberek felé ekkora gesztusokat  - húzta alá dr. Hende Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!