Hírek

2016.01.20. 14:03

1500 fát metszenek meg Szombathelyen

Ütemterv szerint folynak a téli munkák a szombathelyi parkfenntartónál, fákat metszenek és ültetnek városszerte. A mostani száraz, hideg idő kiválóan alkalmas a feladatok elvégzésére.

Ostorfákat metszettek szerdán délelőtt a SZOMPARK munkatársai a Szinyei Merse Pál utcában. Ez a fajta különösen intenzív növekedésű, évente kétszer - télen és nyáron - is meg kell nyesni a hajtásokat. Ez a legfontosabb munka ilyenkor: városszerte 1500 fát metszenek meg, és 450 korosabb példányról vágják le a korhadt, száraz ágakat. Ilyenkor alakítják ki az egyes fajtákra jellemző koronaformát.

"Utcasorfák metszéséről van szó elsősorban, a közlekedési űrszelvénybe lógó ágaknak az eltávolítása történik, valamint a fajra jellemző olyan hajtások, amelyek akadályozzák a közlekedést és a megfelelő növekedést, ezeknek az eltávolítása történik meg" - tudtuk meg Kiss Dávidtól, a SZOMPARK ügyvezetőjétől.

A téli fásítási program keretében kőriscsemetéket telepítettek a Körmendi úti új kerékpárút mentén. Összesen 387 fát ültettek el decemberig, főként a fasorokból hiányzó példányokat pótolták nagyjából ötven helyen, például a Brenner körúton és az Oroszlán utcában. Díszfákat, díszcserjéket, különféle juharokat, ostorfát helyeztek ki. Ezek várostűrő fajok, amelyek jól bírják az autók okozta környezetterhelést és a szélsőséges időjárást is. "A kipufogógáz növekvő mennyisége néhány éve látványosan károsítja a növényzetet, általános egészségi állapotuk megsínyli ezt. Több növényvédelmi munkára van szükség. Ezért fontos, hogy olyan fajtákat, alfajokat, változatokat rakjunk ki, amelyik ezt a környezetterhelést elbírja" - magyarázta Kiss Dávid.

A metszési és faültetési munkák január végén befejeződnek. Emellett folyamatos a játszóterek, szabadtéri sportpályák karbantartása, az utcabútorok javítása, pótlása, a lombhúzás és a szemétszedés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!