Hírek

2016.01.07. 10:27

Benéztünk a szombathelyi edzőtermekbe, hogy lássuk, hányan fogadták meg, hogy sportolni fognak

Megyei körkép – Sokan gondolják úgy, hogy az új év első napjaiban az emberek megrohamozzák az edzőtermeket. De vajon mi igaz ebből?

Elek Szilveszter

Két szombathelyi edzőterem trénerével, Tischler Fruzsinával és Gergácz Péterrel, valamint sportemberekkel beszélgettünk arról, hogy tényleg jelentősen nő-e az edzőtermek vendégeinek száma az új esztendő beköszöntével. Szó esett még a sport fontosságáról is.

A szakértők tapasztalatai nagyon változóak a témával kapcsolatban. – Nálunk annyira nem jellemző, hogy a karácsonyi lakomák után megnőne a létszám, aki ide eljön, az határozottan szeretne aktívan sportolni, nem pedig az újévi fogadalmak miatt tér be - mondta Tischler Fruzsina. – Sőt, azoktól, akik ide járnak, de máshol is sportolnak, gyakran halljuk, hogy más konditeremben sem tapasztalható, hogy hirtelen megtelnek ilyenkor – tette hozzá.

Ezzel szemben Gergácz Péter úgy látja, hogy sokan próbálnak változtatni az életmódjukon ebben az időszakban. – Nálunk mindenképpen több vendég van ilyenkor, gyakori, hogy többszöröse a napi látogatóink száma, mint például az év közepén – mondta a szakértő. – A fogadalmasok összetétele nagyon vegyes, vannak köztük 17, de 60 évesek is és a nemek megoszlása is változó – hallottuk tőle.

Péter szerint az, hogy a „fogadalmasok" milyen módon próbálnak megszabadulni a felesleges kilóktól, vagy éppen hogyan próbálják gyarapítani az izmaikat, eltérő. – Míg az urak elsősorban a súlyzós edzéseket kedvelik, a hölgyek inkább a csoportos foglalkozásokat preferálják – mondta a tréner.

A „fogadalmasok" más és más okokból fognak bele a sportolásba. – Akik emiatt jönnek hozzánk, azok zömében azért vesznek részt a foglalkozásainkon, mert karácsonyra bérletet kaptak a családjuktól – hallottuk Tischler Fruzsinától.

Gergácz Péter elmondta, hogy a tapasztalatai szerint sokan a szeretteik unszolására kezdenek bele a sportolásba. – Ők kevésbé elhivatottak, vagy eleve nem szeretnének igazán edzeni, csupán otthon erre kérték őket. Ha pedig karácsonyra kaptak egy bérletet, az esetek többségében csak addig járnak hozzánk, ahány alkalomra szól az ajándékuk – mondta az edző.

A szakértők véleménye megegyezett abban, hogy a „fogadalmasok" többsége legtovább márciusig sportol, utána elszivárognak a konditermekből.

- Az edzőtermek ma már nagyon sokoldalúak, szolgáltatásaik között éppúgy szerepelhetnek a megszokott súlyzók, gépek, mint a kifejezetten modern, csoportos foglalkozások és eszközök – hallottuk Gergácz Pétertől. – Ezek között mindenki megtalálhatja a neki tetsző módszert, ennek ellenére az emberek zöme nem motivált ilyen téren, sokan bele sem kezdenek a sportolásba és sajnos azok közül is rengetegen hamar abbahagyják, akik elkezdték, például fogadalom okán – tette hozzá a szakember.

Gerencsér György

A 32 éves, Pornóapátiban élő Gerencsér György 1997 óta sportol. - A mozgás számomra nélkülözhetetlen – mondta a férfi, aki először a focit próbálta ki. - Nagyon jó volt a barátaimmal a gyönyörű természetben mozogni – tette hozzá. György véleménye szerint ahhoz, hogy valaki kitartson a sport mellett, egy újévi fogadalom kevés. - Ez fejben dől el, ha valaki ott nem elég motivált és erős, akkor hiába fogad meg bármit a sporttal kapcsolatban – jelentette ki a sportember.

Bánó Edit

- Már nyolc éve sportolok aktívan, október óta speedfitnessezek - tudtuk meg Bánó Edittől, a 26 éves, Szombathelyen élő versenytáncostól. - A rendszeres mozgás nagyon fontos az egészség megőrzésében, továbbá, szerintem nagyon fontos, hogy legyenek céljai az embernek, a sporton keresztül pedig sok mindent lehet elérni, rendszeresen ad valamilyen motivációt – tett hozzá lelkesen.

Nagyon sajnálatosnak tartom, hogy sokan nem veszik elég komolyan a sportot, nincs meg bennük az elhivatottság – mondta Tischler Fruzsina. – Szerintem nem újévi fogadalmakra, hanem konkrét elhatározásra van szükség ahhoz, hogy valaki ténylegesen meg tudja változtatni az életmódját – hallottuk még a trénertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!