Hírek

2016.01.31. 09:56

Hogy kerültek a busók Bucsuba? - Nézze meg galériánkat és videónkat!

Bucsu – Egy idetelepült mohácsi busó hozta maskarás ismerőseit, hogy a vasiaknak is jusson a tradicionális téltemetésből – így született a „Bucsujárás”.

Bakos Ágnes

Bejárták a falut az álarcos, ördögfarkú bolondok és bebiztosították a télbúcsúztatást a helyiek: bőgőt is temettek és bolondesküvőt tartottak. Többen voltak, mint a falunapon – a mohácsi-bucsui busó szerint.

Ha elég alaposak voltak a bucsuiak, akkor hiába van hátra egy hónap a télből, már nem lesz hó és fagy. Háromszorosan is eltemették ugyanis a telet!

Bekő Tóni és Benkő Hanni lakodalmát ünnepelték Bucsu utcáin – egy kis kerekes kocsiban tolta a vőlegény a menyasszonyt, és hogy ne fázzanak, többször is a vésztartaléknak odakészített itókához nyúltak a fiatalok. Nem akárkik kísérték a mulatozókat és a „civil érdeklődőket":

– Messziről jött maskarások, álarcos lányok és legények jöttek hozzánk. A 16 éve alakult mohácsi Klepetato csoport 17 tagja van velünk – mondta köszöntőjében Horváth Tímea polgármester.

Figyelmeztette a lányokat, asszonyokat, hogy a busójelmezben minden megengedett, az ijesztő maskarákba bújt férfiak szabadon incselkedhetnek a nézőkkel, vigyázni kell velük!

Kijutott az incselkedésből a bolondmenyasszonynak, a nézők soraiból pedig Börzsönyi Lászlóné volt a „kiválasztott", akit, ahogy a busók mondták, „megcsináltak" a maskarások.

– Belefér az ilyen bolondozás, hiszen nemcsak a telet temetjük, hanem ez egy termékenységünnep is – magyarázta az ijesztő subák alól Sipos Tibor és Laczkó Jenő. Utóbbi kereplős busó már nem mohácsi, hanem bucsui lakhelyű, és szeretne hagyományt teremteni a mohácsiak látogatásából a vasi faluban.

– Jó ez reklámnak is, egy héttel a mohácsi busójárás előtt – mondta, hiszen idén február 4. és 9. között rendezik a mohácsi téltemetést. Laczkó Jenő örömmel nézett végig az óriási tömegen: Bucsu utcái tele voltak autókkal és minden járdaszakaszra jutott nézelődő. – Szerintem többen vannak, mint a falunapon vagy egy falugyűlésen – mondta büszkén a betelepült mohácsi. A fia is gyakorlott téltemető: Lél könnyedén elbírt a hatalmas fa kereplővel.

Az érdeklődő nézelődők azt a kulisszatitkot is megtudhatták, hogy nincsenek teljesen bezárva jelmezükbe a busók: például egy dobozos sört könnyedén elfogyasztanak, akár percek alatt – persze erre nagy szükség volt a hangulathoz.

Három helyszínt jelöltek ki, három megállóhelyet a faluban: profi hangosítás várta a vonulókat és látványos táncokkal, hangos dalokkal ünnepeltek.

Nem csak a subás, maszkos jelmezesek voltak ijesztőek a Bucsujáráson, kitettek magukért az asszonyok is: Laczkóné Hajnalka, Kaizinger Zenóbia és Turani Lilla bibircsókos boszorkányoknak öltözött és óriási seprűkkel érkezett, pontosabban azzal riogatták a nézelődőket és űzték a telet.

A bolondesküvő és a busójárás mellé egy harmadik télbúcsúztató szertartás is bekapcsolódott Bucsuban: szépen felravatalozott bőgőt temettek el, de legalábbis síró gyászmenet kísérte végig a faluban. A téltemetés egy változata a bőgőtemetés, ami egyébként farsang keddjén volt szokásban – Bucsuban hozzákapcsolták a busók érkezéséhez és a bolondesküvőhöz, így kerekedett hagyományhalmozó télzárás a határ menti faluban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!