Hírek

2016.01.19. 12:15

Influenzajárvány: évek óta nem volt ilyen szezon!

Javában tart az influenzajárvány-szezon, ennek ellenére a vártnál lassabban emelkedik a fertőzöttek száma – számolt be kérdésünkre dr. Stánitz Éva, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője, megyei tisztifőorvos. A környező országokban egyébként már megjelent a vírus.

Simán Klára

Az év második hetében a 39 influenzafigyelő szolgálatot működtető vasi praxisban összesen 8500-an fordultak orvoshoz, közülük mindössze harmincan influenzaszerű tünetekkel. Ez a mennyiség még a járványküszöb szintjét sem éri el. (Ehhez százezer betegből legalább kétszázat kellene ezzel a vírussal regisztrálni.) Dr. Stánitz Éva kérdésünkre elmondta, hogy hasonló évre nem emlékszik: olyan már előfordult, hogy nagyon enyhe volt a járvány, de ennyi ideig még nem késett térségünkben.

Fotó: Unger Tamás

Az első hullám egyébként majd a 14-35 éves korosztályt érinti: egyrészt ők a legfogékonyabbak, másrészt többségük – mivel nem tartozik a szövődményekkel veszélyeztetett csoportba – beoltva sincs.

A legfrissebb adatok szerint Vas megyében az átoltottság 60 százalék, ez nem jelent védelmet népességi szinten. Ahhz körülbelül 70-75 százalékos vasi oltottságra lenne szükség. A tisztifőorvos kiemelte: tévhit, hogy a szezonban kapott védőoltás súlyosbítaná a tüneteket – legfeljebb védettséget nem ad, ha túl későn kapjuk az injekciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!