Hírek

2016.01.02. 11:05

Kevés eső és két fokkal melegebb az átlagnál: ilyen volt a szombathelyi december

Szombathely – A hónap első napja volt a legmelegebb, az utolsó pedig a leghidegebb Szombathelyen, decemberben. A havi összesítés szerint a sokévi átlag csapadéknak mindössze a húsz százaléka esett le, miközben rendkívül nyirkos hónapot zártunk húsz ködös nappal.

Bakos Ágnes

-8,4 fokot jegyzett fel Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője december 31-én. Az év utolsó hónapjának első napján még 15,7 fok volt, pluszban – az volt a havi legmagasabb érték.

A decemberi középhőmérséklet Szombathelyen +2,2 fok volt, ez kereken kettő fokkal haladja meg a sokévi átlagot. A sokévi ez esetben az 1981 és 2010 közötti decembereket jelenti.

Ugyanezen évek átlagához képest rendkívül kevés volt a csapadék decemberben - sem eső, sem hó nem hullott a múlt hónapban.

A szombathelyi főállomáson 7,4 milliméternyi esőt jegyzett fel az észlelő, a társállomáson 8,4 millimétert mért. A főállomás eredménye az 1981-2010-es átlag 20,46 százaléka! Magyarán: az átlagos decemberi csapadékmennyiségnek mindössze az ötöde esett le 2015 utolsó hónapjában.

A kevés eső ellenére, a húsz ködös nap jóvoltából nyirkos hónapunk volt: a relatív nedvességtartalom havi középértéke 92 százalékos volt. A legszárazabb nap december 1. volt Szombathelyen, akkor csupán 44 százalékos volt a levegő relatív nedvességtartalma.

A szombathelyi észlelő a tengerszinti nyomást emelte ki az összesítésből: a légnyomás havi közép értéke 1031,8 hektopascal volt. Márpedig 1030 feletti értékre nagyon ritkán van példa, évek óta nem volt jellemző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!