Hírek

2016.01.28. 08:10

Közgyűlés percről-percre: ma ismét tanácskozik a szombathelyi városvezetés

Január 28-án tartják 2016. első rendes közgyűlését, sok érdekes téma van napirenden. Lesz szó a betelepítési kvótarendszerről, az egészségügyről, és költségvetésről is. Kövesse velünk az eseményeket!

Vadas Krisztina

9:10 Kezdünk

Teljes létszámmal jelent meg a közgyűlés a mai ülésen. Egyelőre úgy tűnik, mindenki friss, és tettre kész, ám ez könnyen megváltozhat, ha ismét maratonira nyújtják a tanácskozást. Reméljük nem így lesz, és gyorsan dűlőre jutnak majd az egyes témákban.

9:15 Tóth Kálmán az első megszólaló

Napirendi pont javaslattal él: szeretne beszélni az uszoda-felújításról. Nehezményezi, hogy semmit sem tudni a beruházásról, ezért tájékoztatást szeretne, hol tartanak a munkálatok, egyeztetések.

Tóth Kálmán után megszaporodtak a baloldali javaslatok:

Szuhai Viktor azt szeretné, ha a Falco-ügyben létrejött munkacsoport beszámolót tartana a közgyűlés előtt az eddigi munkáról.

Horváth Attila a Haladás Sportkomplexum beruházásáról beszélne, Czeglédy Csaba pedig azt szeretné megtudni, hogy Koczka Tibor alpolgármester közpénzen küldött-e üdvözlőlapokat a körzetébe.

Nem okozott igazi meglepetést, hogy mindezekből egy sem került fel a napirendi pontok közé. A rendes napirendet persze megszavazták, így kezdődhet az igazi munka.

9:30 Első napirendi pont: betelepítési kvótarendszer

Dr. Puskás Tivadar polgármester beszédet is mondott a napirend megtárgyalása előtt.

- Európa egyik legfontosabb biztonsági kérdése most ez a téma - kezdte dr. Puskás Tivadar. - Fontos, hogy a szombathelyi közgyűlés is foglalkozzon a kérdéssel. Jelenleg is aláírás gyűjtés folyik a betelepítési kvóta kérdésben, és Szombathelyen olyan mennyiségben kiálltak az emberek a mai magyar álláspont mellett, ami az egymás iránti felelősséget mutatja. Az aláírások száma meghaladta a 24 ezret. Tehát olyan kérdésről beszélünk, ami érdekli az embereket, és amiről az embereknek meghatározott véleménye van. A biztonság az egyik legfontosabb kérdés ma Magyarországon és Európában - mondta a polgármester.

Ezután Lendvai Ferenc, a Fidesz frakcióvezetője szólalt fel: az országban lassan elérjük a kétmillió aláírást. Kiemelte: mindennapjaink része lett, és napjainkat átszövi ez a probléma, bár szerencsére Szombathelyen annyira nem lehetett érezni a földrajzi adottságok miatt, de pár kilométerrel délebbre már áldatlan állapotok uralkodtak néhány hónappal ezelőtt.

Czeglédy Csaba és Ipkovich György is hozzászólt a napirendhez. Azt kérték, a polgármester adjon választ arra a kérdésre, hogy miről is szól a határozati javaslat: a betelepítési kvóta elutasításáról, vagy a magyar emberek biztonságának megvédéséről - mert a kettő nem ugyanaz.

Rettegi Attila adta meg a választ: a határozati javaslat arra irányul, hogy a szombathelyi közgyűlés is álljon ki amellett a kormánytörekvés mellett, ami elutasítja a kvótát, és megmutatja, hogy Magyarország nem gondolkodik a betelepítési kvótában, mint megoldásban, sőt egyenesen elutasítja.

Balassa Péter is felszólalt: nem szeretne politikai vitát generálni, mert valószínűleg mindenki el fogja fogadni pártállástól függetlenül a határozatot, de azért egy kis módosítással élt, mert szerinte ez a határozat önmagában kevés. Azért azt kiemelte, hogy a Jobbik minden városban támogatta ezt a törekvést, így ő is támogatni fogja a Fidesz ezen munkáját. A módosítást viszont szeretné, ha elfogadnák.

Nemény András felhívta a polgármester figyelmét, hogy ő szokta mondani, hogy városi közgyűlésbe nem érdemes behozni a nagypolitikát. Ehhez képest most ez történt a betelepítési kvóta napirendre vételével. Úgy gondolja, ennek okán a szombathelyi önkormányzat olyan dolgokkal foglalkozik, amivel igazából nem is kellene neki.

9:50 Hende Csaba is itt van

Eddig nem szólt hozzá a dolgokhoz, ám mikor Nemény András megint a lobbierejét fitogtatta, azt már nem hagyhatta szó nélkül. Elmondtam hogy megérti Nemény indulatait, mivel többször is veszített Hende ellen a választásokon. Azt is elmondta, a lobbierejét nem kell félteni, ugyanis a miniszteri lemondásával csak Szombathely nyert, hiszen ezután minden erejével Szombathelyet tudja szolgálni. Egyébként is, Orbán Viktor akkor jelentett be közel 100 milliárdos fejlesztéseket a városban, amikor már nem volt miniszter. Szóval Szombathely és Hende lobbiereje még megvan, Szombathely egységes és erős.

Ezután kisebb botrány robbant ki a Városháza nagytermében Czeglédy ugyanis egy bekiabálásban lekommunistázta Hende édesapját. Nem csoda, hogy a képviselő kicsit begurult: közölte Czeglédyvel, hogy azután, hogy jogerősen szabadságvesztésre ítélték különböző bűncselekményekért, nincs abban az erkölcsi helyzetben, hogy ezt megengedhesse magának.

10:25 Hajjaj, hosszú nap elé nézünk

Néhány kollégával tegnap már találgattunk, vajon mennyi ideig fogják tárgyalni az első napirendet. Abban biztosak voltunk, hogy sok hozzászólás lesz majd, hiszen a migránskérdésről mindkét politikai oldalnak megvannak a maga állásfoglalásai. Úgy tűnik, ebédszünetig biztosan eltart majd a vita.

Rettegi Attila felszólalásában elmondta, nem érti, miért kell másfél órája beszélni erről a dologról. El kell fogadni és cselekedni kell.

Ennyi, slussz-passz: hallgassunk Rettegire, és lépjünk tovább.

10:40 Kvóta, kvóta, kvóta...

Nem lehet egyenlőségjelet tenni ember és ember közé - ezt Czeglédy mondta ki, szerinte a Fidesz a valós háborús menekülteket egy kalap alá veszi a terroristákkal. Nem lehet általánosítani.

Most reagál egyébként Hende Csaba megszólalására is: Hende ne beszéljen erkölcsiségről, amikor évekig egy korrupt bandát szolgált.

Tenki Mária is hozzászólt: igazi hölgyhöz méltóan, higgadtan elmagyarázta képviselőtársainak, miről is van szó. Talán most már egyértelművé vált a határozat célja.

11:05 Komoly vita alakult ki a teremben

A polgármester lezárta a vitát, mivel nem volt több felszólaló, majd megadta a szót a vendégnek, Hende Csabának, hogy reagáljon az elhangzottakra.

Habár Hende belekezdett a beszédbe, Czeglédy szájából egy mondat hangzik el folyamatosan, már vagy harmincadszor: az SZMSZ melyik pontja engedélyezi, hogy a vita lezárása után a vendég felszólaljon?

(Mivel nem ismerem áthatóan az SZMSZ-t, nem tudom, a polgármester hibázott-e, de az biztos, hogy a baloldal nagy felháborodását váltotta ki ez a lépés.)

Hende közölte: hiába kiabálnak, ő túlkiabálja őket. Ezt bírta is pár percig, majd a polgármesterhez fordult: vezettesse ki Czeglédy-t, vagy csináljon már vele valamit.

Persze a baloldali frakcióvezető azóta is ismételgeti a mondatát, nem hagyják Hendét nyugodtan beszélni. Őt ez nem tántorítja el, tovább beszél a menekülthelyzetről.

11:25 Elfogadták

A baloldal intenzív tiltakozása mellett, de a jobboldal teljes egyetértésében, 11 igen szavazattal fogadták el, hogy a szombathelyi önkormányzat kiáll a kormány törekvései mellett, és elutasítja a betelepítési kvótát.

11:50 Második napirendi pont, leghiggadt kedélyek

A második napirendi pont keretében prof. dr. Nagy Lajostól, a Markusovszky Kórház igazgatójától hallhattunk beszámolót az intézmény 2016-os stratégiájáról. Ez a napirendi pont nem olyan területet érint, amiben komoly politikai vita várható, hiszen az egészségügy fejlődése mindenkinek az érdeke.

Ezt mutatja az is, hogy Ipkovich György, Kecskés Lászlóval egyetértésben elmondta: mindig vannak olyan szegmensek, amiben szükséges a város és a kórház vezetésének együttműködése annak érdekében, hogy fejlődhessen az egészségügyi ellátás.

12:27 Továbbra is a kórház a téma

A baloldali frakció javaslata az, hogy álljon fel egy közvetítő bizottság az önkormányzat és a kórház fenntartója között. Jó lenne, ha kialakulna egy párbeszéd, ahol egyeztetni tudnák a problémákat. Ezzel fel lehetne mérni a különböző osztályok igényeit is, nem csak eszköz, hanem képzési szinten is.

Czeglédy Csaba két napja a közösségi oldalán tett közzé egy felhívást: azt kérte, hogy akinek vannak rossz tapasztalatai a kórházzal kapcsolatban, az írja le panaszát kommentben. A képviselő most ezzel szembesíti a kórház igazgatóját. Szó van higiéniáról, ellátásról is.

13:10 Az igazgató reagál

Nagy László, a kórház igazgatója épp reagál a felvetett problémákra.

A dolog pikantériája, hogy a polgármesternek és Hende Csabának 13 órakor egy másik sajtótájékoztatón kellett volna megjelenni, ám még mindig itt ülnek... Vajon akkor mi zajlik addig a Szövő utcában? Megvárják őket, vagy kimaradnak ebből a buliból? Nem tudni...

A második napirendnél pontnál tartunk, 18 van még hátra.

13:20 Lezárult a második napirendi pont, ebédszünet következik

15:20-kor, teli gyomorral folytatjuk.

15:26 - Kezdődik a délutáni ülés

A harmadik napirendi ponttal folytatjuk, ami az egészségfejlesztési programmal kapcsolatos. A komplex egészségnevelő programot a Szent Márton Köpenye Szociális Program keretében készítette el védőnői szolgálat.

A terv egymásra épülő, egymást erősítő programokat tartalmaz, korosztályokon átívelő, ugyanakkor mindig az adott életkori fordulópontokon jelentkező problémákra, rizikókra reflektál, előadások, interaktív foglalkozások, játékok, szemléltető eszközök, drámapedagógia eszközrendszerével. Mindezek a hagyományos, közvetlen, iskolai tanórai keretek mellett nagy volumenű, városi rendezvényeken is megjelennének.

15:50 Egy kis javaslat

Balassa Péter javasolja, hogy az egészségfejlesztési programba vegyék bele a biztonságos internethasználatot, valamint a KRESZ alapszintű oktatását. A polgármesternek tetszik az ötlet, később tárgyalnak majd arról, hogy milyen formában kerülhetnének bele ezek is a programba.

A tervet egyhangúlag elfogadta a közgyűlés.

16:15 Elfogadták a negyedik napirendi pontot

Úgy tűnik, a reggeli indulatok tovatűntek, ezt a napirendet is teljes egyetértésben fogadta el a közgyűlés. Indulhat tehát a munka: elkezdődik a tereprendezés a volt városi strand területén, az egészségügyi alapellátó-központ terveit pedig benyújtják a Nemzetgazdasági Minisztérium felé.

17:00 Változnak a felnőtt háziorvosi körzetek

A közgyűlés döntése értelmében a Szombathely, Kiskar u. 01-09. és 02-14. szám alatti címre bejelentett összesen 190 fő 18 év feletti lakos, a Kiskar utcai rendelőegységen belül Dr. Tarnai Ete háziorvos körzetéből (34-es körzet) Dr. Jakabovits  Adrien háziorvos körzetébe (31-es körzet) kerül át.

17:10 Két új elismerés a városban

A képviselők döntöttek arról is, hogy két új díjat alapít az önkormányzat. A Weöres Sándor-díjjal a tehetséges művészeket, alkotócsoportokat, a Tóth Géza-díjjal a versenysport, élsport kiemelkedő alakjait ismerik el.

17:20 Változik a Médiaközpont igazgatójának fizetése

Mivel az előző közgyűlésen úgy döntöttek a képviselők, hogy felfüggesztik a Szombathelyi7 című hetilap kiadását, így a főszerkesztői szerep kikerült Lovass Tibor feladatai közül. Ennek értelmében fizetését a közgyűlés mostantól bruttó 500 ezer forintban állapította meg.

17:40 Gyurácz Ferencet szeretnék a Gazdag Erzsi Irodalmi Alapítvány élére

A baloldal azonban nincs kibékülve Gyurácz Ferenc személyével. Tóth Kálmán baloldali képviselő felolvasta az elismert kritikus, irodalomtörténész néhány olyan posztját, amit a közösségi oldalán publikált. Ezek alapján nem tartják méltónak a kuratórium elnöki posztjának betöltésére. A jobboldali képviselők viszont kiállnak Gyurácz személye mellett.

Végül úgy döntöttek a képviselők - a baloldal elutasításával -, hogy Gyurácz Ferenc kerül a kuratórium élére.

18:10 Koczka megköszönte a jelzéseket

Czeglédy Csaba még a közgyűlés kezdetén tette fel a kérdést, hogy vajon Koczka Tibor alpolgármester közpénzből küldött-e a körzetében élőknek karácsonyi üdvözlőlapot, illetve honnan szerezte meg a lakók adatait. Kérdésére most kapott választ: Koczka elmondta, azoknak küldött köszönetképpen képeslapot, akik tavaly részt vettek a fogadóóráin (ekkor adták meg nevüket és címüket), és ezzel segítették a munkáját.

19:00 Közgyűlések közti beszámolók

Sok minden szóba került az elmúlt órában: felsőoktatás, mérnökképzés, járda- és útfelújítások. Sok a képviselők mondandója, de hát nem baj, erre a célra szolgál ez a napirend.

Lassan azonban elfogynak a felszólalók, talán most vége lesz éjfél előtt a közgyűlésnek?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!