Hírek

2016.01.04. 12:19

Közlekedés a téli útviszonyok között

A téli útviszonyok jellemző veszélyei a havas, csúszós, jeges utak, és olykor a hótorlaszok, elzárt útvonalak, a folyamatosan változó időjárási körülmények, valamint a csökkent látótávolság tovább nehezítik a közlekedést.

A veszélyes helyzetek elkerülése, illetve megelőzése érdekében a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az alábbiakban a közlekedésbiztonsági szabályok betartására hívja fel a járművezetők figyelmét.
Az elmúlt napokban hazánkban, megyénkben is beköszöntött a tél, megérkezett a hideg, havas időjárás. Az útburkolatok napközben Vas megye területén is szinte mindenütt havasak, hókásásak, nedvesek, amely éjszakánként lefagyhat, jeges, jégbordás útszakaszokat hozva létre. Éppen ezért a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság fokozott óvatosságra kéri a közlekedésben résztvevőket, a gyalogosokat, a kerék- illetve motorkerékpárosokat, csakúgy mint a járművezetőket.

Kérjük a járművezetőket, hogy a balesetek elkerülése érdekében tartsák be az alábbi biztonsági szabályokat:

Az időjárási körülményeknek megfelelően megválasztott vezetési stílusban és sebességgel vezessenek!Tartsanak nagyobb követési távolságot, gondolva arra, hogy a nedves, havas, jeges úton az autó könnyebben megcsúszhat!Használjanak a járművön téli gumikat, szükség esetén hóláncot, és töltsék fel autójukat fagyálló folyadékkal!Ha hosszabb útra indulnak, mindig tartsanak az autóban ivóvizet és takarókat!Ne induljanak el hosszabb útra feltöltött mobiltelefon, térkép és/vagy GPS, illetve elemlámpa nélkül!Minden indulás előtt ellenőrizzék a fékek, a fényszórók, illetve a ködlámpa megfelelő működését!A gyakran változó időjárási viszonyok között előfordulhat, hogy kényszermegállásra kerül sor, ilyen esetekre mindig tartsunk az autóban fényvisszaverő csíkkal ellátott láthatósági mellényt!Nehéz téli időjárási viszonyok között mindig gondolják át: feltétlenül szükséges-e az utazás, vagy későbbi időpontra ütemezhető?

Ha az utazást nem lehet elhalasztani:

Téli időszakban közlekedve fokozottan kövessék nyomon a közlekedési viszonyokról, valamint a várható időjárásról szóló híradásokat! Ezekről folyamatosan friss információkat találnak a katasztrófavédelem központi és megyei internetes felületein, a katasztrófavédelem Facebook-oldalán, valamint okostelefonokon a BM OKF VTR (veszélyhelyzeti tájékoztató rendszer) alkalmazás segítségével.Az időjárási viszonyokra nem bírunk befolyással, azok hirtelen, és jelentős mértékben megváltozhatnak, esetenként rendkívüli időjárási körülmények alakulhatnak ki. Ismerjék meg közvetlen környezetünk, illetve a tervezett útvonal útviszonyait, készüljenek fel arra, hogy szükség esetén módosítani kell az útvonalat, és nézzék meg azt is, hogy hol van lehetőség hosszabb idejű, biztonságos várakozásra pl. benzinkút, pihenőhely, bevásárlóközpont!

Semmi esetre se induljanak útnak:

Ha a közlekedési hatóság vagy a katasztrófavédelem egyes útszakaszokra, vagy országos jelleggel riasztást ad ki, arra kérve a közlekedésben résztvevőket, hogy halasszák el az utazást, vegyék komolyan ezt a felhívást és ne induljanak útnak!

Fontos lehet, hogy ismerjük a hólánc használatát!

Intenzív hóesés, vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, amelyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó. Persze nem kell mindenkinek készenlétben kell tartani a hóláncot a tél beköszöntével, de azt tudni kell, hogy ha a „Hólánc használata kötelező" táblát kihelyezik az adott úton – a „Hólánc használata kötelező tábla vége" tábláig – csak olyan járművek közlekedhetnek, amelyek legalább egy hajtott tengelyén a gumiabroncsok hólánccal vannak felszerelve. Amennyiben ezt a korlátozó jelzőtáblát közúti határátkelőhelyen helyezték el, csak azok a járművek léphetnek be a táblával jelzett területre, amelyeken készenlétben van legalább egy hajtott tengely gumiabroncsainak felszereléséhez szükséges hólánc.Hóláncot csak havas, jeges úton szabad használni!

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a közlekedésben résztvevőket, hogy saját védelmük és mások biztonsága érdekében a téli útviszonyok között fokozott óvatossággal, különös körültekintéssel közlekedjenek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!