Hírek

2016.01.21. 14:28

Miért jár futár a szombathelyi börtön és a bíróság között?

Együttműködési szerződést írt alá a Szombathelyi Törvényszék elnöke és a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka csütörtök délelőtt. Gyorsabb, olcsóbb és így hatékonyabb működést vár a most megkötött megállapodástól mindkét fél.

Tavaly nyáron a büntetés-végrehajtási intézet bővítésének eredményeként megduplázódott a férőhelyek száma, és ezzel együtt az iratforgalom is jelentősen megnőtt. Ez, valamint az új BV-kódex 2015-ös hatályba lépése indokolta a két szervezet közötti együttműködés kibővítését, valamint a részletek írásba fektetését – hangzott el a megállapodást ismertető sajtótájékoztatón.

Tóth Tamás Tibor, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka elmondta, hogy a csaknem 1500 férőhelyes intézményből tavaly majdnem 700 fogvatartottat állítottak elő a Szombathelyi Törvényszékre és a vasi járásbíróságokra. Ez pedig az egyik legkockázatosabb feladat. Országos törekvés, de a Szombathelyi Törvényszék és a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet között most megkötött együttműködési megállapodásban is szerepel a távmeghallgatás lehetőségének kiépítése. Így nincs szállítás, nincs kockázat, és kisebbek a költségek is. A bíró egy korszerű video rendszeren keresztül hallgatja meg a biztonságos falak mögött ülő fogvatartottat.

Tóth Tamás Tibor bv. dandártábornok, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka és dr. Andor Szabolcs, a Szombathelyi Törvényszék elnöke írta alá a két szervezet közötti együttműködési megállapodást.

Dr. Andor Szabolcs, a Szombathelyi Törvényszék elnöke hangsúlyozta: a büntetés-végrehajtási bírói ügyek száma 2014 negyedik negyedévéhez képest 80 százalékkal nőtt. Ez pedig az amúgy is leterhelt bírák számára szakmai, illetve munkaszervezési kihívásokkal is jár. A megnövekedett feladatok miatt szükség van a törvényszék és a büntetés-végrehajtás kapcsolatának erősítésére. Ezt a célt szolgálja például a két intézet közötti közvetlen kézbesítés. A futárszolgálat beindítása a gyorsabb ügyintézést, valamint jelentős költségmegtakarítást is eredményez.

Az együttműködési megállapodás kiterjed többek között arra is, hogy a Nyitott bíróság program keretében a középiskolások ellátogathassanak a szombathelyi büntetés-végrehajtási intézetbe, amely az ország legnagyobb befogadóképességű intézménye. A Szombathelyi Törvényszéken az év első felében kialakítanak egy fogvatartotti váróhelyiséget is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!