Hírek

2016.01.20. 20:18

Most érdemes beszerezni a téli tüzelőt

Megyei körkép - Az elmúlt években emelkedett a tűzifa iránti kereslet - ennek egyik oka az, hogy sokan vegyes tüzelésű kazánnal fűtenek. A másik, hogy divatos és jó meleget ad a kandalló és a kályha is: ezekben magas fűtőértékű fát célszerű használni.

Simán Klára

Tölgy, bükk és cser - ezek a legmagasabb fűtőértékű keményfák, ezeket keresik Szombathely és kistérségéből a legtöbben a megyeszékhely egyik tüzépjénél. A Puskás Tivadar utcai cég ügyvezető igazgatója, Horváth Jánosné elmondta, hogy szénből ugyan korán, már júliustól kezdve vásároltak nagy mennyiségben az emberek, a fáról még mindig nem lehet ugyanezt elmondani: alig viszik még mindig. Hozzátette, hogy ez nemcsak az eddigi nagyon enyhe téli időjárásnak köszönhető, hanem annak is, hogy az önkormányzattól még csak ezután kapják meg az aktuális tűzifautalványokat, vagy az erre szolgáló pénzt a rászorulók. Most ugyanis elsősorban ez a vállalkozás foglalkozik ezek beváltásával. Idén még nem jöttek ilyen kérelmek a céghez, de rendszerint tízezer forinttól harmincezerig visznek fát; a szállítást pedig tapasztalatuk szerint általában utánfutóval, biciklivel, zsákokban oldják meg - mivel a céges kiszállítás is pénzbe kerülne, és erre már nem jut a családoknak.

Az akác érdekessége, hogy nedvesen is könnyen el lehet tüzelni - mondta el kérdésünkre az ügyvezető, aki hozzátette, hogy az általuk eladott fa kevésbé akác - többnyire vegyes: tölgy és cser keveréke. Ebben persze nincs kéreg, fenyő vagy egyéb, puhafának minősülő összetevő. Ennek ára 3350 forint/mázsa, ami megfelel az átlagos bekerülési értéknek. (Érdekesség, hogy az értékesítés néhol köbméterben, néhol kalodában, néhol pedig mázsában történik.)

Jó tudni, hogy légszáraz fa nincs a telepeken: ahhoz, hogy teljesen kiszáradjon a fából a víz, nagyjából két évig kellene fedett, széljárta helyen tárolni.

- Kétszer annyi fa fogyott legutóbb, mint egy évvel korábban - mondta el Horváth Jánosné. Az ügyvezető hozzátette, hogy a fa értékesítési mennyisége évek óta emelkedik, de most megugrott. Szerinte ennek az lehet az egyik oka, hogy a kandallók, cserépkályhák egyre divatosabbak, és jól is tartják a meleget - ha pedig ezeket fával fűtjük be, akkor kevesebb hamu lesz belőle, nem kell annyit kormozni. A fa tisztább kályhát hagy maga után, mint a szén. Utóbbiból egyébként nemcsak a megyeszékhelyen és környékén értékesítenek, hanem még Szentgotthárdról is jönnek vásárlók egy-egy speciális (például daraszén) fajtáért.

- Megyeszerte 45 ezer hektáron gazdálkodunk, gyakorlatilag minden községben kezelünk állami erdőt, így a lakosság - mivel erdészeink is köztük élnek - könnyen tud közvetlenül társaságunktól tűzifát vásárolni - mondta el Csapó György, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. főmérnöke. Érdekesség, hogy az elmúlt években átrendeződött a piac: míg régebben a tűzifát nagy százalékban viszont-eladókon keresztül értékesítettük, nagyjából három éve fordult a kocka, és most egyre többen keresnek meg minket közvetlenül a lakosság köréből is. Talán azért, mert nálunk a minőség és a mennyiség is garantált - közölte a főmérnök, aki azt is elmondta, hogy náluk a tűzifa sarang mérete 1x1x1,75 méter. Csapó György szerint egyébként a lakosság egyre inkább tisztában van azzal is, hogy milyen szakzsargonnal találkozhatnak a megkeresésükkor. Ilyen a vastag és vékony tűzifa. Előbbinek van a hasított és gömb verziója. Utóbbi gyakorlatilag egy henger, amely minimum egy méter hosszú, de létezik belőle akár három méteres is. Az egyméteresnek az átmérője 6-30 centiméter, míg a 2-3 méteresé 30 centiméter feletti. A 6 centiméter átmérő alatti faanyag gyakorlatilag az ágfa minőség.

- Részt veszünk a kormány által meghirdetett szociális tűzifa-programban is, ebben olyan kistelepülések vehettek részt, amelyek 5 ezer lélekszám alattiak. Ezeknek a vasi önkormányzatoknak összesen mintegy 1700 köbméter tüzelőt vittünk - mondta el Csapó György. Hozzátette, hogy tavaly már olyan nagy volt a kereslet a lakosság részéről a tűzifára, hogy alig tudták teljesíteni az igényeket - idén is hasonlóra számítanak.

A rezsicsökkentés miatt olcsóbb gáz árával összehasonlítva egyébként az elemzők úgy látják, hogy azonos szinten mozog a fa és a gáz ára, ami a fűtőértéket illeti - csupán a szénvásárlásra hatott negatívan. Úgy tűnik, fával rugalmasabban kiegészíthető a gázfűtés. A fa iránti kereslet jelentős emelkedése egyébként kicsit megdobhatja majd az árát, de csupán néhány százalékos emelkedésre számítanak a szakértők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!