Hírek

2016.01.19. 16:06

Tizenötszörös volt a túljelentkezés - Sokan vennének bérbe önkormányzati lakást Szombathelyen

Szombathely - Összesen 12 lakás bérleti lehetőségét pályáztatta meg a szombathelyi önkormányzat. A lakásokra 186 pályázatot adtak be, pontozással döntöttek.

Bakos Ágnes

Volt lakás, amelyre csupán egy pályázó nyújtott be bérleti igényt. Ilyen volt a Paragvári utca 86-os házban az egyik lakás és a Széll Kálmán utca 16. egy lakása. Közben volt olyan önkormányzati bérlakás is, amelyet negyvenen szerettek volna kibérelni: a Széll Kálmán utca 6. számú házban egy földszinti ingatlant. A negyven pályázatból négy érvénytelen volt, így 36-ot pontoztak a megadott feltételrendszer szerint. Nem volt sokkal kisebb érdeklődés öt másik meghirdetett lakóingatlan esetében sem: a Liszt Ferenc utca 8. ház egyik lakására 37-en adtak be pályázatot, ott viszonylag sok, hat érvénytelen pályázat volt, azokat jövedelemhatár túllépése miatt utasították el. 31 kérelmet pontoztak végül ennél a kiadó lakásnál. Összesen 24 család, magánszemély vette volna ki a Wesselényi utca 27. szám alatti egyik földszinti önkormányzati lakást és majdnem ennyi, 23 pályázó volt lakásonként két Paragvári utcai önkormányzati lakásra. Ugyanitt, egy negyedik emeleti ingatlanra 21 kérvényt érkeztetett az önkormányzat.

Kevésbé volt „népszerű" a Vörösmarty Mihály utca 3. szám alatti földszinti kiadó lakás: hárman adtak be érvényes pályázatot a bérletre. A Széll Kálmán utca 35. szám alatti önkormányzati lakásra hatan pályáztak, a 4. szám alatt meghirdetett kiadó lakásra mindössze ketten. A Szent Márton utcában megüresedett önkormányzati lakás bérletére hat pályázó volt. Pontszámokat kaptak a pályázók, az összeadott pontok alapján döntött az önkormányzat a leendő bérlőről - természetesen neveket nem, csak pályázati számokat hoztak nyilvánosságra. Viszonylag sok volt az érvénytelen igény, ezeknél az elutasítás oka többféle volt. Sok esetben az alacsony jövedelem miatt zárták ki a pályázót, vagy éppen fordítva: a jövedelemhatár túllépése miatt. Arra is volt példa, hogy a pályázó nem tudta igazolni, hogy nincs hátraléka, tartozása. S arra is, hogy magatartási probléma volt korábban bérlőként a pályázóval - így automatikusan kikerült a lehetséges leendő lakók sorából.

A 12 lakás bérleti ügyével kapcsolatos döntést az erre vonatkozó 2010-ben készült önkormányzati rendelet alapján nyilvánosságra hozták. Nyolc napon belül tehet észrevételt bárki a hirdetménnyel kapcsolatban, vagyis még a héten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!