Hírek

2016.01.12. 16:29

Tüsszögő, náthás vasiak – ez már influenza?

2016 első hetében 24-en jelentkeztek a háziorvosnál az influenzára jellemző tünetekkel Vas megyében – közölte dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos. Hangsúlyozta, ez még közel sem járvány.

Simán Klára

Az elmúlt években ilyenkor már legalább alacsony aktivitású influenzajárvány volt, ennek ellenére most még várat magára a szezon. Az, hogy az utcán náthás, tüsszögő embereket látunk, akik a zsebkendőket is gyakran előveszik, még nem kimondottan az influenzára utal, bár annak is lehet a bevezető tünetegyüttese – mondta el a tisztifőorvos. Dr. Stánitz Éva felhívta a figyelmet arra, hogy ebben az enyhe, nedves időjárásban a „téli vírusok” virágzanak, ezeknek hasonló tünetei vannak, mint az egyébként komolyabb influenzának. Arra a kérdésre, hogy ez utóbbi miért veszélyesebb, a tisztifőorvos elmondta, hogy ennek speciális tulajdonságai vannak: sokkal súlyosabb szövődményeket okoz, és ezekre nagyobb is az esély, mert gyakorlatilag kaput nyit más betegségeknek is a szervezet legyengítésével. Szövődményként említette a fülgyulladást, az orr- és melléküregek gyulladását, a komolyabb hörghurutot, a tüdőgyulladást.

Hogyan lehet megkülönböztetni a náthát és az influenzát? – kiderült, hogy sokszor a szakemberek is összetévesztik őket, nem könnyű ezek megkülönböztetése, főként a betegség kezdetén. A láz azonban meghatározó – ha 38 Celsius fok feletti a testhőmérséklet, akkor már mindenképpen komolyabb vírusfertőzésre kell gyanakodni, és ilyenkor irány az orvos!

A védőoltás szükségességére figyelmeztetett a tisztifőorvos: aki a veszélyeztetett rétegbe tartozik – vagyis idős, szociális munkás –, ingyenes védőoltást kaphat. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a mostani fertőzöttek száma feltehetően tovább gyarapodik, hiszen mindenki megfertőz néhány embert a környezetében – így terjed a vírus, valószínűleg hamarosan beszámolhatunk járványról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!