Hírek

2016.01.13. 12:57

Új betegségforrás: a lakásunk - Szombathelyen is találunk ilyeneket

Szombathely - Számos ház betegíti meg lakóit Vas megyében. A jelenség nemcsak térségünkben ismert, de az még vitatott, hogy a „sick building”, vagyis a „beteg épület” tünetcsoport önálló betegség-e, vagy sem. A témakör szakértője, dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos szerint nemcsak a régi házak veszélyesek – az újakkal is lehetnek problémák.

Simán Klára

Fejfájás, bőrviszketés, izomfájdalom, szédülés, asztmatikus tünetek, krónikus légcsőhurut és akár bőrkiütés is jelentkezhet, ha olyan épületben élünk, amely "fokozott kockázatot" jelent – mondta el kérdésünkre a szakember. Ez azt jelenti, hogy bizonyos élettani körülmények eltérőek lehetnek a házaknál, lakásoknál – ezek nap mint nap hatnak szervezetünkre. Dr. Stánitz Éva hangsúlyozta, hogy a régi és az új építésű lakásoknál is előfordulhatnak olyan betegségtüneteket okozó dolgok, amelyekkel orvoshoz kell fordulnunk, azonban legtöbbször még a szakemberek sem gyanakodnak arra, hogy az otthonuk betegíti meg a pácienseket.

Szombathelyen is jócskán vannak több mint húszéves házak. Ezekben olyan építőanyagokat találhatunk, mint például a hírhedten mérgező és betiltott azbeszt (szigetelőanyagként szerencsére ma már csak elvétve) vagy az ólom (vízvezetékek anyaga). Igaz, hogy csak a kipárolgásuk, illetve az okoz közvetlen veszélyt, ha bőrfelülettel érintkeznek, de érdemes ezeknek a jelenlétét is figyelembe venni a vissza-visszatérő és mással nem magyarázható tüneteknél. A rozsdásodás, a bútorok és falak festéséhez, karbantartásához használt anyagok szintén betegítő tényezők lehetnek – hangsúlyozta a doktornő.

Képünk csak illusztráció (Fotó: Szendi Péter)

A tisztifőorvos azt is elmondta, hogy ez utóbbiak, valamint a penészgombák elsősorban légúti tüneteket okoznak: amikor ilyet tapasztalunk, és a gyógyulás csak időszakos, vagy esetleg nem teljes, akkor ideje a „beteg épületre” gondolni, mint kiváltó tényezőre.

A házfelújítás súlyosbíthatja is a helyzetet. Az korszerű(sített) vagy új építésű házaknál, illetve az energetikai felújításon átesett épületeknél többnyire már alig van szellőzési lehetőség – például a nyílászárók tökéletes hőszigetelése miatt – így a penészgombák nagyon könnyen elszaporodhatnak. Súlyosbítja ezt a padlószőnyeg vagy a teregetés, utóbbi a nedves környezetet segíti elő, amely kedvez a gombák elszaporodásának.

A lakásban tartott növények is okozhatnak gondot – tette hozzá a szakember: érdemes ellenőriztetni, nem vagyunk-e allergiásak a virágokra, zöld növényeinkre. A háziállatok szőrét is érdemes a lakás levegőjének részeként tekinteni, száll ott bőven kis kedvenceinkről lehullott apró szerves anyag.

A „sick building” nemzetközileg ismert jelenség, de nincsenek szakemberek annak ellenőrzésére, hogy azonosítsák azt. Így a betegeknek önmaguknak kell arról gondoskodniuk, hogy egyáltalán eszükbe jusson ez a lehetőség a kezelőorvosoknak.

Tanácsként Dr. Stánitz Éva a minél gyakoribb szellőztetést javasolja – a téli időszakban a külső és belső hőmérséklet különbsége megkönnyíti a gyors légcserét. A tisztifőorvos szerint naponta minimum kétszer, nagyjából 15 percig szükséges szellőztetni – ezzel sokat tehetünk a „beteg épület” tünetegyüttes megszüntetéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!