Hírek

2016.01.15. 13:37

Vas megyében is megjelölik az egykori Szent Márton-templomokat

A Szent Márton Európai Kulturális Útvonalhoz novemberben újabb ország (Luxemburg) és egy újabb régió (Flandria) csatlakozott.

Szombathelyi Médiaközpont

Az immár tíz országot érintő hálózat soros elnökségét 2016-ban az útvonal magyar szervezete látja el. A Szent Márton-évnek az útvonalhoz kapcsolódó programjait és a további feladatokat sajtótájékoztatón ismertették.

A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Szombathelyen, Szent Márton szülővárosában kezdődik, és tíz országot érintve egészen Tours-ig vezet. Azokat a településeket érinti, amelyek kötődnek névadójának életéhez, tevékenységéhez, szellemiségéhez. A Szent Márton-emlékévben sokan gyalogosan vagy más módon járják majd végig a kulturális útvonalat vagy annak egy-egy szakaszát. Aigner Géza plébános úgy fogalmazott, hogy azokat, akik vállalkoznak erre, mély kapcsolat fűzi Szent Mártonhoz. Ők a zarándoklat élményének megszerzésén túl ismeretüket is gazdagítják Szent Mártonról. Ezekből a tapasztalatokból több alkalommal is beszámolók, könyvek születtek, így az egyes települések Szent Márton iránti tisztelete része lett a közös európaiságnak – tette hozzá.

Fotó: Unger Tamás

A középkori Magyarországon több száz, Márton tiszteletére szentelt templom állt, ezek közül mára csak alig száz ismert. A Szent Márton-emlékév alkalmat adhat az egykori kultuszhelyek felkutatására is. A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsának elnöke, Orbán Róbert elmondta, hogy felhívással fordulnak a helyi közösségekhez, hogy jelöljék meg az egykori Szent Márton-templomokat akár egy emléktáblával, -oszloppal, kereszttel. Keszthelyen például a Festetich-kastély helyén állt hajdan egy ilyen templom; a városvédő egyesület ősszel ennek állít emléket. Vas megyében Jánosháza mellett, a török időkben elpusztult Varsány település emlékhelye lehet majd újabb állomása az útvonalnak.

Idén folytatják Szent Márton lábnyomának elhelyezését is. Magyarországon Szombathely, Zalaszentmárton és Pannonhalma után nyáron Balatonudvariban teszik le a következő jelképet, mely egy francia szobrászművész alkotása.

A községet ugyan nem érinti a gyalogosútvonal, viszont része az európai hálózatnak, mert az jegyezni igyekszik minden Szent Mártonhoz kötődő kultuszhelyet, és támogatja az örökség ápolását – jegyezte meg Feiszt György, a tanács ügyvivője.

Az emlékévben a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa részt vállal túrák vezetésében a Pannonhalma-Szombathely közötti szakaszon, és a Szent Márton Programirodával közösen a Szent Márton nevét viselő települések közép-európai találkozójának szervezésében is. Kőszegen emlékhelyet avatnak majd, és a kőszegi darabontok díszmenetben vonulnak az 1532-es Márton-jelenés helyszínéhez. Szeptember végén pedig Szombathelyen tartják majd ez európai hálózat közgyűlését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!