Hírek

2016.02.21. 15:51

A tudósra emlékeztek Iváncon - Ki kapták a Kresznerics Ferenc-díjat?

Ivánc - Az őrségi faluban született 250 évvel ezelőtt Kresznerics Ferenc esperes plébános, tanár, akadémikus, szótáríró. Szombaton emlékünnepséget rendeztek a tiszteletére a településen.

Pogács Mónika

A rendezvény a katolikus templomban misével kezdődött. Ezt követően az általános iskola falán elhelyezett márványtáblát koszorúzták meg az emlékezők: Az ivánci önkormányzat mellett az egyházközség, Celldömölk városa és a Vas Megyei Honismereti Egyesület koszorúi kerültek az 1993-ban készült emléktábla alá.

A programsor Kresznerics Ferenc szülőházában, az egykori ivánci iskola épületében folytatódott.

Dr. Koltai Jenő esperes tartott előadást a katolikus pap, tanító és polihisztor életéről.

- Igen jó látni, hogy ennyire sokan vagyunk és adózunk Kresznerics Ferenc emlékének - kezdte beszédét az alsósági plébános.

Külön köszöntötte a jelen lévő fiatal szülőket, gyermekeket és pedagógusokat, akik így, együtt tesznek a falu szülötte emlékének ápolásáért.

Dr. Koltai Jenő felvázolta az egykori szótáríró, akadémikus, tanár és pap munkásságát. Kresznerics születése után elemi iskoláit édesapja, a helyi iskolamester vezetésével Iváncon végezte. Tanult később Szombathelyen, Sopronban Pozsonyban. Hittudományi és filozófiai tudása mellett nyelvészeti ismereteit is folyamatosan bővítette. Káplánként Nádasdon, Zalaegerszegen tevékenykedett.
1793-tól a szombathelyi líceum matematikai katedráját kapta meg. Mégis nyelvészként alkotott maradandót. Fő művének „A magyar szótár gyökérrenddel és deákozattal” című munkát tartják. Ebben mintegy 80 ezer szó szerepel.

Kresznerics később a ma már Celldömölkhöz tartozó Ság község plébánosa lett egészen 1832-ben bekövetkezett haláláig.
- Köszönöm, hogy így őrzik a tudós emlékét, ennyi idő távlatában is. Legyenek tudatában annak, hogy amit tesznek, annak a szellemében teszik, aki a magyar kultúrának 250 év elmúltával is fénylő csillaga. - zárta előadását dr. Koltai Jenő.

- Az életmű ismertetése után kulturális műsor következett. Mások mellett felléptek a körmendi KASZT színjátszói, akik szemelvényeket olvastak Kresznerics egykori útinaplójából.

Az emléknapon a faluvezetés a jubileum tiszteletére alapított Kresznerics Ferenc-díjakat adott át.

László Gézáné nyugalmazott ivánci iskolaigazgató évtizedes oktató, nevelő és közösségi munkájáért részesült a díjban. Homolka Ottóné nyugalmazott helyi könyvtáros pedagógusi, könyvtárosi, Gyarmati Tiborné, a falu egykori polgármestere a település történelmi múltját kutató tevékenységéért kapta meg a kitüntetést.

A díjak átadása után a falu szülöttének életpályáját bemutató kiállítás nyílt. A tárlat elkészítéshez nagyszabású kutatómunkára, széles körű szakmai összefogásra volt szükség.

A kiállításrendezők a tablók mellett egy enteriőrrel idézték meg a tudós emlékét: Az íróasztal, szék, tintába mártott lúdtoll, bőrkötésű antik könyvek, a gyertya azt az illúziót keltik, mintha csak nemrég hagyta volna abba nyelvészeti kutatását az egykori polihisztor. A tárlat március végéig látogatható.

Az ivánci a Kresznerics Ferencre emlékező jubileumi év nyitóállomása volt. Az ünnepségsorozat tovább folytatódik Vasban, legközelebb kemenesaljai fókusszal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!