Hírek

2016.02.29. 12:56

Már biztos: ismét felépítik a két Vas megyei sátortábort

Körmend, Szentgotthárd - Rendőri vezető, államtitkár, helyettes államtitkár és polgármesterek találkoztak a körmendi rendkívüli testületi ülésen. A menekültkérdés volt a téma.

Bakos Ágnes

Sátortáborok épülnek Körmenden és Szentgotthárdon. A változás az őszhöz képest, hogy nem „ideiglenes regisztrációs pontok”, hanem „ideiglenes befogadó állomások” lesznek a két vasi városban. A Vas megyei rendőrfőkapitány garantálja a közbiztonságot, a honvédség is besegít. Körmenden megerősítik az iskola kerítését a Nap utca felé.

„Tájékoztatás a migrációval kapcsolatos, Körmendet érintő kérdésekről.” – Ez volt egyetlen napirendi pont a hétfő reggel összehívott rendkívüli testületi ülésen Körmenden.

Nemcsak a 12 fős körmendi testület ült le Bebes István polgármesterrel, hanem V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere, dr. Tiborcz János megyei rendőr-főkapitány, valamint Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkára, és Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató helyettese is.

– A hétvégén már voltak előzetes egyeztetések, a hivatalos felkérést hétfő reggel 8 óra 20 perckor kapta Körmend a belügyminisztériumtól, Felkai László államtitkártól. Arról tájékoztat a felkérés, hogy a népvándorlásra tekintettel, ideiglenes szállást létesítenek Körmenden – kezdte Bebes István, Körmend polgármestere.

Kitért az országos menekülthelyzetre. Arról beszélt, hogy már tavaly is világossá vált: kezelni kell az országot veszélyeztető migrációs veszélyt. A déli határon felhúzott kerítés gátat tudott szabni az áradatnak és a télen csökkent valamelyest a migrációs nyomás. A védelmi intézkedések ellenére most fokozódik a nyomás. A déli országokban megpróbálják kezelni a helyzetet, de tudni kell, hogy hosszú ideig nem képesek erre – hazánknak is fel kell készülni ennek a kezelésére, mondta a városvezető.

Emlékeztetett, és Csampa Zsolt helyettes államtitkár is elmondta: Ausztria 12 beléptető pontot alakít ki, ahol a napi kvótának megfelelően eresztik majd be a migránsokat. Az egyik ilyen pont a vasi határszakasszal szomszédos Heiligenkreuz-nál lesz.

Csampa Zsolt külön köszönetet mondott Körmend városának a pozitív hozzáállásért és a türelemért, amit tavaly ősszel, az akkori ideiglenes regisztrációs pont működésekor tanúsítottak.

– Vas megye közbiztonságában nem okozott gondot a két tábor, ez azt mutatja, hogy megfelelő erővel van jelen a bevándorlási hivatal és a rendőri erők – mondta a helyettes államtitkár. Ezt megerősítette dr. Tiborcz János megyei rendőr-főkapitány is.

– Tavaly szeptember elején ígéretet tettem a körmendi közbiztonság fenntartására, ezt most megismétlem. Nem dicsekvésképp, de az évértékelőn az országos rendőr-főkapitány megdicsérte Vas megye közbiztonságát, kiemelten a migránskérdés kezelését – mondta a rendőri vezető.

Kiemelte, hogy a honvédség segítségére is számíthatnak az egyenruhások, ahogy ősszel is voltak Körmenden és Szentgotthárdon is katonák.

Kiss Attila, a BÁH főigazgató helyettese sokszorosan köszönetet mondott Körmendnek: a hozzáállásért és a türelemért. Most is olyan tábor épül a Rendészeti Szakközépiskola területén, mint az ősszel működött.

A testületi ülésen kiderült: most nem „ideiglenes regisztrációs pontok”, hanem „ideiglenes befogadó állomások” lesznek a két vasi városban.

Akkor hoznak ide hazánkban elfogott illegális migránsokat, ha az elsődleges állomások betelnek, vagyis Bicske, Vámosszabadi és Nagyfa – sorolta a főigazgató helyettes.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője azt mondta: – Meg kell bíznunk a rendőrségben, hogy kellő súllyal és intelligenciával kezeli a helyzetet. Az országgyűlési képviselő bízik abban, hogy konfliktusok nélkül átvészeli Vas megye a, mint fogalmazott, „nem tudni meddig tartó” időszakot.

Azt mondta nem szabad bagatellizálni, de dramatizálni sem a menekülthelyzetet. A kormány is így tesz, helyben, Vas megyében is ezt kell tenni.

Nyitott lesz a tábor, mindkét Vas megyei állomás – vagyis nem lesznek bezárva az esetlegesen ide szállítandó migránsok.

Bebes István polgármester a rendészeti iskola kerítésének megerősítését kérte, a Nap utca felőli oldalon, hiszen ott közvetlenül a lakóházakkal határos az intézmény. Szintén kérésként fogalmazta meg a belügyi államtitkárhoz szólva, hogy a köztisztaság fenntartásához kapjon segítséget a város a közmunkaprogram keretében.

Várhatóan még a héten, kedden és szerdán felépülnek a vasi befogadó állomások.

Ősszel 780 férőhelyes volt a körmendi, hatszáz férőhelyes a szentgotthárdi tábor – most is hasonló kapacitású létesítményeket ígérnek.

Szentgotthárdon hétfő délután három órakor ült össze a képviselő-testület, a rendkívüli ülés témája a szentgotthárdi migrációs feladatok. Erről szóló írásunkat itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!