Hírek

2016.02.16. 14:51

Mit tegyünk, ha a gyerek leesik a hintáról? - A baleseti sokk megzavarhatja a szülői ösztönöket

Szombathely - Sehol nem tanulják a szülők, mit kell tenni baleseti helyzetben. Ez azt jelenti, hogy egy édesanyának, édesapának sem kötelező megtanulni, hogy mit tegyen akkor, ha gyermeke lezuhan a hintáról, mászókáról a játszótéren, vagy éppen elesik a kerékpárral. Autodidakta módon azonban képezhetik magukat – ezt a célt szolgálják a Kőrösi Csoma Sándor Utcai Óvoda tematikus előadásai.

Simán Klára

- Intézményünk a Vöröskereszt bázisóvodája, így rendszeresen tartunk egészségügyi témájú foglalkozásokat, előadásokat is - tudtuk meg a szervezőtől, Guczoginé Varga Mária óvodapedagógustól. Köcse Tamás, az Országos Mentőszolgálat Vas Megyei Mentőszervezetének vezető mentőtisztje már második alkalommal tartott az oviban tájékoztató előadást.

fotó: Szendi Péter

- Nagyon megijedünk, ha baleseti helyzetbe kerülünk, ez természetes, de a stressz miatt nem biztos, hogy azonnal tudjuk, mit kell tennünk – magyarázta Köcse Tamás a több mint tucatnyi szülőnek, nevelőnek. Emiatt kell alaposan tudatosítani magunkban azt, hogy mikor mi a helyes döntés.

A tájékoztatást az alapoktól kezdte, és saját élményeit is beleszőtte előadásába. Elmondta, hogy a szülői ösztönök néha a józan ész határain is túllépnek: egyszer egy égő házból hozta ki az anya a gyermekét, majd őt kellett a mentőknek gyorsan ellátniuk. A saját életünk védelme azért fontos, mert mi is csak akkor tudunk segíteni a bajba jutottnak, ha biztonságban, rendben vagyunk – hangsúlyozta a mentőtiszt. Köcse Tamás a másik végletről is szót ejtett: „jaj, csak nehogy ártsak!” Ez a típus jellemzően inkább nem csinál semmit, márpedig (akár egy újraélesztésnél) az értékes percek ilyenkor csak mennek. A helyzetkezelés azonban tanulható.

Magyarországon ma az egészségügyi oktatás még gyerekcipőben jár, emiatt is érdemes élni a lehetőséggel, amikor ilyen előadáson vehetnek részt az emberek. A szülőknek pedig  illik tudni, mit tegyenek, amikor bajban van a gyerekük.

Címkék#baleset
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!