Hírek

2016.02.12. 19:58

Öt évtized szerelemben - Kondorfáig mentünk, hogy megtudjuk a hosszú, boldog házasság titkát

Kondorfa - Volt egyszer egy szerelem. Olyan, ami tart ma is. Szeretet lett és tisztelet a sok-sok év alatt. A közös gondok és a közös célok kellenek. Ezt üzenik fél évszázados házasság után Herczegék Valentin-nap alkalmából.

Bakos Ágnes

- Tiltottak minket egymástól, de mi kitartottunk - kezdte Herczeg Józsefné.

Félszáz év távlatából már látszik: igazuk volt. Mert ilyen az igaz szerelem, amiről az amerikai romantikus vígjátékok is szólnak: holtomiglan-holtodiglan. - Gyorsan eltelt ez az ötven év. - Olyan volt, mint egy nagy színes virágcsokor a rétről, volt benne szép, kevésbé szép is - adták egymásnak a szót Herczegék. Fájdalmas epizódok is jutottak a közös évekre: elvesztették egyik gyermeküket, de ezt is túlélték, egymásba kapaszkodva. Szerintük ez a titok: közös gondok és célok, mindenükért megküzdöttek. Mesélték: 31 forinttal kezdték a közös életüket.

Iskola, gyerekek, unoka - mindig volt tennivaló, ezért röpült el az elmúlt ötven év. Évfordulók közül a 25. és a negyvenedik házassági jubileumot ünnepelték, meg persze az ötvenediket. Akkor, nemrégiben megerősítették ötven évvel ezelőtt egymásnak tett fogadalmukat. A szerelem, a szeretet és a tisztelet náluk nem korlátozódik egy-egy napra.

- Nőnapra mindig adok virágot, de ez a Valentin-nap, na, ezt nem ünnepeltük sosem - mondta Herczeg József a szerelmesek napjáról. A tapasztalt házaspár szerint a közös sikerek, küzdelmek és a közös célok tartják össze házasságukat.

Herczeg Józsefné és férje már több mint ötven éve tudja, mi az igaz szerelem és a tisztelet. Fotó: Szendi Péter

Sok-sok jó tanácsot soroltak a fiataloknak. Az egyik az, hogy nem jó, ha mindent megkapnak.
- Házat, autót vesznek, nagy csinnadrattával összeházasodnak, aztán kész. Nem kell küzdeniük semmiért - Herczegné szerint ez az egyik oka annak, hogy a mai fiatalok nem maradnak egymás mellett. Ha mindenért közösen dolgoznának meg, akkor értékelnék azt, amijük van. Üzenik a fiataloknak azt is, hogy mindig vannak és lesznek viták, de oda kell figyelni a másikra, akkor megoldják a problémákat. Idén sem ünneplik a Valentin-napot, bár a néhány héttel ezelőtt kapott ajándékok, képeslapok és orchidea február 14-én is a szerelmet hirdetik a kondorfai házban. Közben vannak, akik ilyenkor a házasságot ünneplik - Herczegéknek arra sem kell külön kijelölt ünnepnap. Mindenesetre példaként szolgálhatnak a házasság hetéhez. Már csaknem húsz éve Angliából indult a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára igyekszik irányítani a figyelmet. Hazánkban kilencedik éve rendezik meg a programsort, idén éppen Valentin-napon zárul. Előadások szólnak ilyenkor a házasság kötelékéről, beszélgetéseket tartanak az együttélésről, szerelemről.

Sokszorosan a párkapcsolat ünnepéléséről szól tehát a február közepe - a bizonyos rózsaszín köd (újbóli) felfedezéséről.
A mozifilmek, a televíziós csatornák programkínálata is a szerelmet hirdeti ilyenkor, nem is szólva a temérdek ajándékötletről, amivel találkozhatunk a világhálón és az üzletekben is. Rózsaszín plüsselefántot, édes csábításként bonbont, mézédes bort is választhatnak ajándékként a fiatal (vagy kevésbé fiatal) szerelmesek. Persze a tárgyak csak szimbolikusak, az igazi ajándék az idő és az élmény, ezt vallják a szolgáltatók, és bőven találunk erre is ajánlatokat. Például a vasi fürdővárosok hoteljei és panziói jórészt telt házat jelentettek a Valentin-napi hétvégére. Romantikus, gyertyafényes estéket, zenét, pezsgőfürdős órákat ajánlottak a pároknak - az online foglalások szerint sokan választottak hétvégi kiruccanást a Valentin-nap megünneplésére. Ma már nem érdemes böngészni az ajánlatok között erre a hétvégére, bár sok hotel és panzió egész tavasszal tart Valentin-napot. Négy esketést tartanak Szombathelyen a Valentin-naphoz legközelebb, ma. Hogy a házasulók éppen a szerelmesek napja miatt választották-e a dátumot, azt nem tudni, mindenesetre nekik plusz egy ok lesz jövőre az ünneplésre: a Valentin-nap mellé a házassági évforduló. Ha a kondorfai Herczeg-házaspár példáját követik, akkor sok-sok türelemmel és szeretettel, ötven év múlva is ünnepelhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!