Hírek

2016.03.03. 16:11

A megyében van olyan város, ahol 36 százalékkal emelkedtek a lakásárak – Mi áll a megdöbbentő adat hátterében?

Körmenden egy év alatt az egekbe szöktek a lakásárak, Vasváron pedig 4 millióért már miénk lehet egy 50 négyzetméteres lakás a statisztika szerint. Utánajártunk, igaz-e.

Budai Dávid

Az elmúlt hónapokban tapasztalt változások felrázták az évekig szunnyadó, olykor-olykor kínlódó ingatlanpiacot. Növekvő árszínvonal és hatalmas különbségek az egyes régiók között: ez rajzolódik ki egy a közelmúltban megjelent statisztikából, amely 2014 és 2015 között vizsgálja a piacon kínált otthonok átlagárait. A több mint 100 ezer egyedi ingatlanhirdetés adatait feldolgozva tisztán látszik, az elmúlt egy évben folyamatos és látványos volt az átlagos kínálati árak növekedése, ám területi és minőségi szempontból komoly különbségeket láthatunk. Az országos adatokból kiolvasható, hogy míg 2015 júliusában csaknem 220 ezer forintos négyzetméteráron kínáltak egy eladó otthont, addig 2016 januárjában már 312 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. A nyári időszakban (júliustól-szeptemberig) mutatkozott erőteljesebb drágulás, az ősz pedig a „csendes áremelkedés" időszaka volt. A legnagyobb mértékű növekedés pedig decemberben és januárban figyelhető meg, amelyet feltehetően a kormányzati ingatlanpolitikába bevezetett módosítások idéztek elő.

Budapest és az ország nyugati fele szárnyalt, a megyék többsége azonban változóan teljesített az átlagos irányárak tekintetében. Sőt az igazság az, hogy az áremelkedési trend még megyén belül sem mondható általánosnak. Az eltérések oka, hogy a nehezen eladható ingatlanok, jellemzően nagyobb alapterületű családi házak árait folyamatosan csökkenteni kell, ráadásul az elemzők szerint az átlagárak várhatóan tovább nőnek a népszerű környékeken, míg a kevésbé felkapott településeken akár további árcsökkenésre is számítani kell.

Ahol erősödött a piaci mozgás, ott emelkedtek az árak. Nem meglepő módon az egyik legdrasztikusabb áremelkedés Budapesten állt elő, ott ugyanis a négyzetméterenkénti átlagos 323 ezer forintról 403 ezerre ugrottak az árak 2014 és 2015 között. A több mint 25 százalékos növekedés azonban nem általános. Vannak olyan megyék, ahol nem hogy drágulás nem következett be, de akár 21 százalékkal is csökkent az eladó lakások és házak kínálati ára.

Körmend azonban a statisztika szerint még a fővárost is beelőzi ingatlanár-emelkedésben. A 2014-es 120 ezer forintos négyzetméterárak 2015-re 163 ezer forintra híztak, ez pedig 36 százalékos növekedést jelent. Csakhogy nem mindenki szerint. Ragasits Kálmán, egy helyi ingatlanforgalmazó cég ügyvezetője elmondta, éppen most vásároltak egy 130 négyzetméteres lakást Körmend belvárosában 100 ezer forintos négyzetméterárért. Hozzátette: az ár függ az ingatlan méretétől, hiszen nem mindegy, hogy negyven vagy 120 négyzetméteres az ingatlan. Fajlagosan az előbbi jóval drágább lehet. Véleménye szerint még mindig ott tartunk, hogy a 125 ezer forint/négyzetméter ár a reális. Persze ha az ingatlan-bérbeadást nézzük, akkor már más a helyzet, mivel az utóbbi időben itt valóban jelentős áremelkedést lehetett megfigyelni. Régen megközelítően ezer forint/négyzetméterár volt a jellemző, most viszont el lehet kérni az 1200-1500 forintot is négyzetméterenként. Igaz ugyan, hogy az utóbbi öt évben harminc százalékot emelkedtek a bérleti díjak, ám a helyzet az, hogy nem igazán van kiadó ingatlan, igaz, eladható sem nagyon – tette hozzá a szakember. Hasonlóan vélekedett egy másik ingatlannal foglalkozó szakember is. Szerinte jól hangzik a 36 százalékos ingatlanár-emelkedés, csak ő ezt nem érzi a zsebén, ami nem meglepő, mivel ez egy nagyon túlzó adat – teszi hozzá. Az azonban kétségtelen, hogy valamit mentek fel az árak, de ez leginkább amiatt van, hogy nem nagyon van eladó ingatlan. Tapasztalatai szerint többnyire a meghirdetett irányáron, vagy ahhoz közeli összegért viszik el a lakásokat. Véleménye szerint a túlzó statisztikai adat egyszerűen azért jött ki, mert a korábban eladhatatlan újépítésű lakásokat most a csok miatt mind elvitték. Ők tíz lakást adtak el egy hónap alatt. Ezek a lakások 215 ezer forint/négyzetméter áron keltek el.

Vas megyében 2014-ben átlagosan 155 ezer forintos négyzetméteráron hirdették meg az eladó ingatlanokat. Egy év alatt a térségben 12 százalékkal emelkedett a kínálati ár, ami azt eredményezte, hogy 2015-ben már 173 ezer forintos árszínvonal jellemezte a megyét.

Kistérségekre lebontva világosan látszik, hogy a legdrágábban a szombathelyi régióban juthatunk saját otthonhoz, 204 ezer forint/négyzetméteres áron, a legkedvezőbb árszínvonal pedig a vasvári kistérséget jellemzi, ott mindössze 83 ezer forint egy négyzetméter. Legalábbis a kimutatás szerint. Egy ingatlanszakértő szerint ezt az adatot is óvatosan kell kezelni. Tény, hogy Vasvár nem a legfelkapottabb régiója a megyének, és a fizetőképes kereslet sem túl nagy, de a 83 ezer forintos átlagos négyzetméterár bántóan alacsony. Ez azt jelentené, hogy egy ötvennégyzetméteres lakás alig több mint 4 millió forintba kerül. Hozzátette: természetesen lehet találni ennél olcsóbban is lakást, ám az átlag ennél egészen biztosan magasabb. Az ingatlanhirdetéseket böngészve mi találtunk is egy olcsóbbat: egy száznégyzetméteres házat mindössze 70 ezer forint/négyzetméterért kínáltak. Viszont kétségtelen, hogy az ingatlanhirdetések árait és a négyzetmétereket összeadva 120 ezer forint/négyzetméteres átlagár jött ki a vasvári ingatlanok esetében.

Összeállításunkból jól látszik, a statisztikai adatok alkalmasak arra, hogy tendenciákat mutassanak meg, de ahogyan Körmend esetében kiderült, nem a lakásárak szöktek az egekbe, hanem a lakáseladás ugrott meg egy rövid időszak alatt. Vasváron pedig kétségtelen, hogy alacsonyabbak az árak, mint a megye többi régiójában, de azért ingyen ott sem dobnak utánunk házakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!