Hírek

2016.03.15. 19:32

A pillanat művészete - Kollégánk, Szendi Péter a hír és közélet kategória díját kapta a szombathelyi sajtófotó-kiállításon

Szombathely - A magyar szabad sajtó napja alkalmából hatodik alkalommal nyílt meg a Savaria moziban a sajtófotó-kiállítás.

Vadas Krisztina

2015 szombathelyi eseményeinek keresztmetszetét láthatják azok, akik megtekintik a Savaria moziban nyílt sajtófotó-kiállítást. A helyi fotósok remek képeken mutatják be, mennyi minden történt a vasi megyeszékhelyen az elmúlt évben. Ezeken az eseményeken a fotósok megörökítettek egy-egy emlékezetes pillanatot, amik így már nem vesznek a feledés homályába.

A kiállítást dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere nyitotta meg.

- A pillanatok nagy része elszáll, de azok a pillanatok, amelyeket a fotósok megörökítenek, fennmaradnak az örökkévalóságnak. Ez az, amihez a fotósok értenek, ez az, amihez művésznek kell lenni - fogalmazott a polgármester.

- A pillanat megörökítéséhez egészen speciális érzék kell. A fotózás nagyszerűsége mindannyiunknak a pillanat örökkévalóságát jelenti - tette hozzá.

A polgármester beszélt a fotók fontosságáról is, hiszen, ha valaki egy újságot a kezébe vesz, akkor elsőként a képet, képeket látja. A fotó rögtön meghatározza egy olvasó véleményét az újságról, valamint arról, milyen hangulatot sugároz. Fontos, hogy pozitív képek kerüljenek az újságok címlapjaira: jó, ha a sajtóból olyan képek néznek ránk vissza, amik kellemes érzéseket váltanak ki az olvasókból. Persze emellett nem szabad elfeledkezni a rossz dolgokról sem.





A kiállítás hivatalos megnyitása után átadták a legjobbaknak járó díjakat. Sport kategóriában Vágvölgyi Bálint Búcsú a Haladás-stadiontól című képe bizonyult a legjobbnak. Kultúra kategóriában Mészáros Zsolt Makrancos Katája vitte el a prímet, hír és közélet kategóriában pedig a Vas Népe fotóriportere, Szendi Péter vehette át a legjobb fotóért járó elismerést. Szendi Péter a díjátadó után mesélt a Baljós árnyak című fotóról.

- A migránsok ügyét már a kezdetektől fogva követem. A körmendi és szentgotthárdi tábor felállításának előkészületeit, az építést, az azokkal kapcsolatos döntéseket mind-mind végigkísértem, illetve a mai napig követem az eseményeket. Lelkileg nagyon megérintett ez az egész dolog. Nem voltam felkészülve arra, hogy az első hullámban több száz migránssal találom magam szemben, hiszen senki sem gondolta volna, hogy kiengedik őket a táborból. Ezután napokig nem tértem magamhoz. Ekkor határoztam el magam, hogy szeretném ezt az egészet képben megformálni, szeretném valamilyen módon megőrizni az utókornak. Ez a kép akkor készült, amikor Szombathelyen át, vasúton szállították a migránsokat. Egy egész sorozatot készítettem erről az eseményről, de úgy gondolom, ez a kép lett a legkifejezőbb - mesélte fotósunk.

Szendi Péter sikere mellett azonban nem szabad megfeledkeznünk másik két fotóriporter kollégánkról, Unger Tamásról és Németh Richárdról sem: az ő fotóik közül is többet kiállítottak. Unger Tamás egyik képe különösen tükrözi azt, amiről a polgármester is beszélt a megnyitón: a fotósok olyan pillanatokat örökítenek meg, amelyek mások számára talán láthatatlanok. Tamás képe egy Haladás-MTK meccsen készült, ahol Antonio Leonardo Martínez ollózás közben éppen eltalálta a labdával Mato Grgic arcát. A kép éppen az eltorzult arcot mutatja, ami valószínűleg még a nézők számára sem volt látható. Németh Richárdtól a Savaria táncversenyen és a Bartók Teremben készült fotóit láthatják az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!