Hírek

2016.03.01. 13:10

A szokásos csapadékmennyiség 440 százaléka hullott le februárban – Volt egy derült napunk is

Szombathely – Melegebb és sokkal esősebb volt az idei február, mint az elmúlt évtizedekben. Téli napot egyet sem jegyzett fel a szombathelyi meteorológiai észlelő a múlt hónapban.

Bakos Ágnes

Összesen 93,3 milliméternyi csapadék esett Szombathelyre februárban – mutatja Pétervári Tibor havi összeírása. A szombathelyi meteorológiai észlelő hozzátette: a szombathelyi társállomáson, vagyis egy másik városi helyszínen 94,7 millimétert jegyzett fel. Az értékek különösen akkor rendkívüliek, ha figyelembe vesszük, hogy húsz  milliméter körüli a februári átlag csapadék mennyiség – pontosabban annyi volt az 1981-2010-es évek között. Most ennek a 440 százaléka érkezett Szombathelyre.

A hidegre sem lehetett panasz: a február havi középhőmérséklet +5,5 °C lett, egy 4,5 °C-kal több, mint az ilyenkor megszokott.

A legmelegebb napunk február 22. volt: 16,5°C-ig kúszott a hőmérő higanyszála. A legalacsonyabb érték is a hónap végén mutatkozott: -7,3°C-ig hűlt a levegő február 27-én.

Összesen 11 napon kellett teljesen nélkülöznünk a napsütést, és máskor sem kényeztetett el minket a napfény: 74,8 órát sütött a nap februárban Szombathelyre. Az úgynevezett „derült nap" meteorológiai kritériumainak mindössze egyetlen egy nap felelt meg a múlt hónapban.

Szelesnek korántsem nevezhetjük a februárt: 10 kilométer per óra volt a havi átlag szélsebesség, bár volt három szélviharos napunk is – mutatja az összeírás. A legerősebb széllökéseket február 9-én érezhettük, akkor 66 kilométer per órát is elérte.

Egy az egyben kimaradt a 2016-os február krónikájából a téli nap, az ónos eső, a jég, a zivatar – és téli hónap ellenére a hótakaró is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!