Hírek

2016.03.21. 14:24

Czeglédy-ügy a Parlamentben (frissítve)

Dr. Czeglédy Csaba cégcsoportjának ügyeiről kérdezte Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő a Belügyminisztérium államtitkárát.

Cseszkó Tamás

Mennyire átlátható az ellenzék? Mennyire átlátható az MSZP? – ezzel a címmel tett fel azonnali kérdést Szatmáry Kristóf fideszes honatya a parlamentben. A politikus utalt a Magyar Szocialista Párt egy úgynevezett korrupciós, vagy átláthatósági munkacsoport létrehozásának kezdeményezésére - Mi erre egy magyarázatot látunk, mégpedig azt, hogy a legnagyobb ellenzéki párt tele van korrupciós ügyekkel, és ezért önvizsgálatot akarnak tartani. Tudomást szereztünk egy nagyon különös ügyről, amelynek középpontjában az MSZP egyik ambiciózus és nagyra törő szombathelyi politikusa, Czeglédy Csaba áll -hangzott el, majd a képviselő részletesen kifejtette a sajtóból már ismerté vált ügyet, miszerint az ügyészség vádat emelt a jelenleg kényszertörlés alatt álló Copernicus Iskolai Szövetkezet vezetői ellen.

A Copernicus Iskolai Szövetkezet két egykori vezetőjét a Csongrád Megyei Főügyészség 2015. június végén kelt vádiratában üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, továbbá a számvitel rendjének megsértésével vádolja. E szerint a szövetkezet vezetői nem nyújtották be az áfa-bevallást, és 550 millió forinttal károsították meg a költségvetést. Korábban jelentős adótartozás miatt elindított felszámolási eljárást követően törölték a cégjegyzékből például a Cooperitast, a korábbi Rébusz Iskolaszövetkezet, valamint a Studentka Work Iskolaszövetkezetet is, amely a 100 millió forintot meghaladó mértékű adótartozás miatt végrehajtás alatt áll jelenleg.

- Egyértelmű, hogy az iskolaszövetkezetek évente alakultak, majd jelentős adótartozást maguk után hagyva megszűntek - mutatott rá a képviselő, aki további érdekességeket sorolt. A felsorolt szövetkezetekkel ugyanis azonos a székhelye a Perfect Regia, a Student Pro, a Diákmunka Pont Neked, az Alba Pro Regia, valamint az Alba Meló Iskolaszövetkezeteknek is. Szombathelyi az iskolaszövetkezeteket egy népszerű bevásárlóközpontnál és egy gyorsétteremnél fővállalkozóként alvállalkoztató Human Operator Zrt., de szombathelyi az említett iskolaszövetkezeti vezetők többsége, továbbá szombathelyi cég tulajdonában van az ilovediakmunka.hu domain név is. Szatmáry Kristóf azt a következtetést vonta le tehát, hogy az ügy szálai Szombathelyre vezetnek, Czeglédy Csabához.

Czeglédy Csaba 1997 és 2000 között volt a Rébusz Iskolaszövetkezet igazgatóságának elnöke, de gazdasági bűncselekmények elkövetése miatt 1 év 4 hónap felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélte jogerősen a bíróság. - Ennek ellenére ma a szombathelyi önkormányzatban az MSZP, a DK és az Együtt közös frakciójának vezetője. Ő Human Operator Zrt. igazgatóságának elnöke és képviseletre jogosult tagja is. Ez a zrt. adott diákmunkát a fent említett bedőlt vállalkozásoknak? – kérdezte a képviselő, aki azon kérdésére várta a választ, miszerint indult-e, folyik-e vizsgálat, nyomozás a Human Operator Zrt. mint jogi személy, vagy igazgatóságának elnöke, Czeglédy Csaba ellen?

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára kifejtette: meglátása szerint nagyon helyes, hogy az MSZP foglalkozik a korrupcióval. - Jobb később, mint soha - fogalmazott a vezető. A Parlamentben az is elhangzott, hogy a rendőrség minden, a jogszabályokban biztosított eszközzel él, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a tényállást kiderítse, és a bűnösöket bíróság elé állítsa. - Magyarország jogállam, ahol senki nem állhat a törvények felett, minden embernek felelnie kell a cselekedetiért - hangoztatta az államtitkár, hozzátéve, hogy az adójogi bűncselekmények vizsgálata a Nemzeti Adó és Vámhivatal hatáskörébe tartozik, amely bűncselekmény esetén mindent megtesz, hogy az elkövetőket felelősségre vonja.

Egy perces viszontválaszában Szatmáry Kristóf további részletekkel szolgált: a legutolsó hírek szerint már a diákokat sem fizette ki a diákszövetkezet, amelynek megbízója a Czeglédy Csaba által irányított zrt. - A diákszövetkezetek nagyon fontos munkát végeznek Magyarországon, így az ő lejáratásukra is alkalmas lehet ez a csalássorozat - mutatott rá a képviselő, aki egyúttal kifejtette: az MSZP felelőssége, hogy tisztázzák az egyszer már elítélt szombathelyi frakcióvezetőt, hogy milyen szerepet tölthetett be a vagyoni csalásban. - Az MSZP-nek erre a kérdésre mielőbb választ kell adnia - hangzott el.

A Fidelitas Szombathelyi Szervezete közleményben szólította fel az MSZP, a DK és az Együtt szombathelyi politikusait, hogy a nyilvánosság előtt valljanak színt, egyetértenek-e Czeglédy Csaba gazdasági módszereivel, történt-e felelősségre vonás az ügyben, indítottak-e etikai vizsgálatot, és továbbra is bíznak-e a frakcióvezetőben. Arra várják a választ a szöveg szerint, „hogy a Human Operator Zrt., a Czeglédyhez köthető vállalkozások mennyi pénzt pumpáltak az elmúlt években a helyi MSZP kampányába”.

"Valótlanságokat állított Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő, amikor az iskolaszövetkezetekkel kapcsolatos törvénytelenségekkel vádolt meg, emiatt polgári bíróság előtt felel majd; mint ahogyan mindenki más, aki, vagy akik az elmúlt fél évben ezzel az üggyel kapcsolatban valótlanságokat mondtak vagy írtak" - ezt mondta dr. Czeglédy Csaba, a Human Operator Zrt. igazgatósági elnöke az üggyel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!