Hírek

2016.03.07. 15:38

Falomlás: Nem kockáztatnak, a Krúdy utcában másik két épületet is ellenőriznek

Szombathely – Hétfőn megkérték az állványozáshoz szükséges területfoglalási engedélyt, és egy hasonló anyagot gyártó cég díjmentesen ajánlott fel segítséget a szigeteléshez a Krúdy utcai ház falának javításához. Az omladékot már eltakarították, de a javításnak még nem tudnak nekiállni.

Simán Klára

A Krúdy Gyula utcában nem csak annak a háznak a szigetelése lehet problémás, amelynek északi faláról több mint száz négyzetméteren ledőlt a burkolat: még két épület veszélyes lehet.

- Gyanítható, hogy nem ugyanaz volt az alvállalkozó, aki 2008-ban az állványokon dolgozott, így elképzelhető, hogy a másik két épületnél nincs is ilyen probléma, ebben reménykedünk – mondta el kérdésünkre Barczi Csaba, a Perint Lakásszövetkezet elnöke. Hangsúlyozta azonban, hogy ennek ellenére a veszély fennállhat, így újradübeleztetik az érintett falakat. Egyébként a szomszédos tömbökről van szó: egyik ilyen a 8-10-12-es háztömb, a másik pedig a 14-16-18-as. Ezeknek az épületeknek a végfala éppúgy ki van téve az úgynevezett szélszívás jelenségének, mint a most állványozott rész.

A szélszívás miatt fokozott terhelésnek vannak kitéve az épületek ezen oldalai: mivel a szél nem tud átjutni a Szent Flórián körúti szalagházakon – hiszen nincs rés, nincs megszakítva az épület – ezért fentről szinte lecsap a szél ezen az oldalon, nagyon erősen ezekre a végfalakra. A szövetkezet nem akar kockáztatni, ezért hívta a helyszínre Barczi Csaba Kálovits Ferenc okleveles magasépítő üzemmérnököt. Árajánlatot kért tőle a falak szigetelésének rögzítésére, hiszen a korábbiakban náluk már bizonyított Kálovits Ferenc cége. Az ügyvezető elmondta, hogy néhány évtizeddel ezelőtt feltehetően nagyon erős, tömény műgyantaragasztót használtak a(z akkor még) hungarocell burkolat rögzítéséhez a kivitelezők, azonban mivel a ragasztók minősége az évek alatt jóval gyengébb lett, bevezették a dübelezést. Ezzel a technikával tulajdonképpen most a dübelek segítségével rögzítik a tartó falszerkezethez az EPS-lapokat (ezek polisztirolból vannak) a kivitelezők, megelőzve a felpúposodást.

Kálovits Ferenc elmondta: ahhoz, hogy lássák, megfelelő-e a két másik épület végfalán lévő szigetelések dübelezése, meg kellene bontani a burkolatot – a kéreg felszedése helyett azonban inkább felmérik, mennyibe kerülne a falszigetelés újradübelezése.

- Az állványépítők hétfőn elvégezték a munkájukat, a szigetelést azonban még nem tudjuk elkezdeni a sérült végfalon, bár egy gyártó cég már felajánlotta nekünk térítésmentesen az ehhez szükséges anyagot – mondta el érdeklődésünkre Barczi Csaba. A szövetkezet elnöke hozzátette, hogy csak a szakértői vélemény birtokában lehet elkezdeni a felület helyreállítását. Hogy mikorra készülnek el, az abszolút bizonytalan, mert időjárásfüggő: a speciális szigetelőanyagoknak is megfelelő időjárási körülmények kellenek.

Az anyagi fedezetet egyébként részben a biztosítótól reméli a szövetkezet, de saját kasszájukból is kénytelenek lesznek majd áldozni a javításra.

Kapcsolódó cikk:

100 négyzetméteres faldarab zuhant le a szombathelyi házról (frissítve)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!