Hírek

2016.03.03. 10:00

Hova tűnt a vasúti menetrend és mi köze a NAV-nak a történtekhez?

Az utóbbi napokban több olvasónk is jelezte, hogy nem lehet kapni menetrendkönyvet az eddig megszokott helyeken, csupán Győrben és Budapesten.

Elek Szilveszter

Az érintett vasúttársaságoknál kerestük a választ a sokakat bosszantó problémára. Kiderült: a MÁV menetrendjéért Győrig vagy Pestig kell mennünk, a GYSEV-ét helybe hozzák.

"Úgy látszik, ma már a vasút nem az utasokért van. Ugyanis ma már nem lehet vasúti menetrendet kapni a jegypénztárakban, sőt, még a MÁV menetjegyirodáiban sem, csak az ügyfélszolgálati irodában. Hogy az hol van? Győrben és Budapesten" – írta egyik olvasónk a Vas Népe SMS-véleményvonalára.

Egy másik olvasónk is felhívta a figyelmünket erre a változásra. "A Vas Népe SMS-véleményvonalán találkoztam egy üzenettel, miszerint vasúti menetrendkönyvet csak Győrben lehet kapni. Én is ugyanezzel a problémával szembesültem. Én az ismerősöm révén be tudtam szerezni, de akinek nincs ilyen lehetősége? Sok embertől hallom Szombathely-szerte, hogy szerettek volna vásárolni a jegypénztárban menetrendkönyvet, de Győrbe küldik őket."

Illusztráció: Szendi Péter

A MÁV azt javasolja, hogy töltsük le az online menetrendkönyvet

Megkerestük a MÁV Kommunikációs Igazgatóságát is, ahol azt a választ kaptuk, hogy a MÁV-START Zrt. menetjegyeinek értékesítéséhez nem kell a NAV rendszerébe bekötött pénztárgép, viszont a kiskereskedelmi tevékenységbe sorolt terméknek minősülő menetrendkönyv árusításához szükség lenne rá. A vasúttársaság válaszából kiderül az is, hogy a menetrendkönyvek szerepe egyre csökken az utastájékoztatáson belül, ezért már eleve kisebb példányszámban jelentetik meg. A MÁV tapasztalatai szerint az utasok többsége már más forrásokból szerzi az információkat: az állomási információs rendszerekből, az internetes menetrendi keresőből vagy a vasúttársaság ingyenes okostelefonos alkalmazásából, de a MÁVDIREKT-től is kérhetünk telefonos segítséget - ráadásul a felsorolt forrásokból szerzett információk sokkal aktuálisabbak. Megtudtuk azt is, hogy a MÁV-START menetrendkönyv  a vasúttársaság honlapján is ingyenesen elérhető.

GYSEV: elsősorban az internetes felületeken érdeklődjenek az utasok

– A GYSEV Zrt. rendszeresen készít a saját járatait érintő, papíralapú menetrendi kivonatokat, amelyek külön-külön tartalmazzák az egyes vonalakra vonatkozó utazási adatokat. Ezeket a jegypénztárakban és a jegyvizsgálóktól ingyenesen kérhetik az utasok – tudtuk meg Rázó Lászlótól, a vasúttársaság szóvívőjétől.

A GYSEV-nél is a NAV-pénztárgépek miatt nem árulnak menetrendet, a vasúttársaság ugyanis csak a menetjegyek és a bérletek értékesítésére kapott mentességet az online pénztárgépek használata alól. A vasúttársaság azt javasolja utasainak, hogy elsősorban a vasúttársaság weboldalán, illetve az internetes felületeken tájékozódjanak, azokon ugyanis naprakész menetrendi információkat találnak.

Aki mégis szeretne egy egész évre érvényes, komplett menetrendet, annak jeleznie kell a vásárlási szándékát a szombathelyi állomás jegypénztárában, és a kiadványt két munkanap elteltével át tudja venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!