Hírek

2016.03.26. 07:55

Lányok, nincs veszve semmi, hétfőn is jönnek a fiúk locsolni!

A húsvéti locsolás hagyománya már rég nem olyan hangsúlyos, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Vajon a vasi fiatalok mennyire tartják még a szokást? Ennek jártunk utána.

Vadas Krisztina

A locsolkodás igazi magyar húsvéti hagyomány. A népszokás eredete a régi időkbe nyúlik vissza, alapja pedig a víz megtisztító és megújító erejében gyökerezik, modern formában pedig a mai napig megmaradt.

A szokás szerint húsvéthétfőn a fiatal fiúk útnak erednek, hogy vízzel - mostanság inkább parfümmel, kölnivel - meglocsolják a fiatal lányokat, hogy jövő húsvétig el ne hervadjanak. Ezt a gesztust a lányok hagyományosan hímes tojással, vagy egy jó itallal hálálták meg a legényeknek. A szokás mára ebben is változott: a fiúk a locsolásért legtöbbször pénzt, a kisebbek édességet kapnak.

Gencsapátiban még tart a hagyomány: a legények minden évben együtt indulnak locsolkodni a falu lányos házaihoz


Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet a vasi ifjakkal, ők tartják-e még a hagyományt?

Keresztúri Tamás, 18 éves tanuló elmondta, hogy ő elmegy locsolkodni.

- Elsősorban családi körben viszem tovább a hagyományt, de néha az ismerős nőket is meglátogatom húsvéthétfőn. Gyerekként jobban, felnőttként kevésbé lelkesedem e népszokásért, de azért nem feledkezem meg a hölgyismerőseimről ilyenkor sem, ahogy nőnapon sem - mesélte Tamás.

Boda Ádám 22 éves, Szombathelyen dolgozik. Ő az évek múlásával egyre kevésbé tartja meg a locsolás szokását. - Kisebb koromban sokkal jobban lelkesedtem azért, hogy a hölgyeket kölnivel vagy akár szódával meglocsolhassam, azért, hogy ne hervadjanak el. Napjainkban inkább már csak a közeli ismerőseimet szoktam meglátogatni a néphagyomány életben tartása érdekében. De az még most is fontos számomra, hogy édesanyámat meglocsoljam - mondta Ádám. 

Hölgyeim, ezek szerint nincs miért aggódni, egy derék legény akár a mi ajtónkon is bekopogtathat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!