Hírek

2016.03.16. 17:50

Madárinfluenza Vas megyében?

Március elején még a „B” típusú influenzavírus fertőzött, most már az „A”. Ezen belül is sikerült azonosítani a vírustörzs első két jelét: H1.

Simán Klára

Az adatok szerint a 10. héten jelentősen emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma. (A múltkori 371 százezrelék után most 500-ra emelkedett az arány.)

- A magas intenzitású járványra jellemző, hogy míg a sárvári és a körmendi járásban csökkent a megbetegedések száma, a szombathelyi és a kőszegi térségben intenzíven emelkedett – közölte dr. Stánitz Éva, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője, megyei tisztifőorvos.

Dr. Stánitz Éva, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetőj Fotó: Unger Tamás

– A fertőzöttek mintegy 60 százaléka 14 év alatti – mondta el dr. Stánitz Éva, aki hozzátette, hogy változott még valami: míg március elején a „B”, most már többnyire az „A” vírustörzset azonosították.Ezen belül H1 pozitivitást jelentettek – közölte a megyei tisztifőorvos. Ez azt jelenti, hogy a kód első fele már biztos – az viszont, hogy mi a következő két jel, csak később derül ki. A tisztifőorvos szerint akár az „A” típusú vírus altörzse, a H1N1 (a madárinfluenza) is fertőzhet Vas megyében. Ennek is van enyhébb és súlyosabb lefolyása.

– De megnyugtató, hogy akik védőoltásban részesültek ebben a szezonban, védettek a H1N1 ellen is – hangsúlyozta dr. Stánitz Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!