Hírek

2016.03.20. 09:28

Madárlesen: hihetetlen, mit láttak az Abért-tónál

Kőszeg, Lukácsháza – Sok-sok madarat figyelhettek meg az érdeklődők szombaton az Abért-tónál: a tavaszi vonulás legaktívabb időszakában olyan madarak is megfordulnak itt, amelyeknek nem ez a természetes élőhelyük. Még egy igazi különlegesség is akadt.

Simán Klára

- Ez a tavaszi vonulási szezon különlegesen izgalmas, olyan madarat is sikerült megfigyelnünk, amelynek nem itt van az élőhelye, minket is váratlanul ért a felbukkanása - mondta el Harsányi Krisztián, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi felügyelője. - A gólyatöcs, vagy más néven széki gólya a szikes puszták madara, nálunk az Alföldön él, most mégis órákig itt téblábolt, vadászott, pihent, kényelmesen megfigyelhettük. A több mint 80 látogató egyébként csaknem 63 madárfajt vizsgálhatott meg a speciális távcsövekkel.

A madárlesen madarász iskolások egy csoportja is részt vett, sok család gyermekkel érkezett, mellettük fiatal és idősebb párok is kíváncsian kukkantottak bele a madarászok által használt messzelátókba. Több megfigyelési pontot is körbejárhattak az érdeklődők.

- Aki a szombati programról lemaradt, (időjárástól függően) nagyjából április közepéig még megfigyelheti a különleges, a tavaszi madárvonulás alatt itt megpihenő madarakat - jelezte Harsányi Krisztián. A szakember azt is elmondta, hogy idén még egy alkalommal terveznek hasonló akciót: ősszel, amikor a madarak a költőhelyükről a telelőhelyükre vonulnak, ismét izgalmas madárlesre hívják majd az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!