Hírek

2016.03.23. 11:15

Magyarország is terroristák célpontja lehet?

Reális a veszélye annak, hogy a terroristák nemcsak átutazó országként, hanem célpontként tekintenek Magyarországra a jövőben. Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértőt kérdeztük a brüsszeli terrortámadás után.

Budai Dávid

A Brüsszelben elkövetett támadás lehet bosszú, menekülés, de akár előre eltervezett akció is - Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő szerint. Előbbit az valószínűsíti, hogy a múlt héten elfogtak egy terroristát és az akcióval ezt akarták megbosszulni. Elképzelhető egy olyan forgatókönyv is, hogy egy terroristasejt, tartva attól, hogy Abdeslam feladja őket, inkább egy öngyilkos merénylettel a halálba menekül. Az sem kizárható azonban, hogy előre eltervezett akcióról volt szó, hiszen Abdeslam tett erre vonatkozó utalásokat a kihallgatásán – mondta a szakértő. Georg Spöttle hangsúlyozta: az Iszlám Állam terroristáinak mindenki, aki nem muszlim, mindenki, aki más vallás képviselője, ellenség. A terrorcselekmények hatására most nagyon sokan vissza fognak lépni attól, hogy Belgiumba utazzanak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján éppen ezt javasolta, úgy fogalmazott: „Aki teheti, ne utazzon Brüsszelbe, mert a helyzet rendkívül súlyos."

A nyilvánvaló anyagi károkon kívül erkölcsi, eszmei veszteségek is keletkeznek az ilyen és ehhez hasonló terrorcselekmények után. Az emberek félnek majd repülni, félnek bizonyos országokat meglátogatni, mint ahogyan ez igaz lehet már Törökországra, Franciaországra és most már Belgiumra. Összefoglalva: a terroristák célja a félelemkeltés, az ország destabilizálása és az, hogy minél több "hitetlent" tudjanak meggyilkolni. Az Iszlám Állam végső célja egy globális kalifátus létrehozása, ezért ne reménykedjünk abban, hogy a terroristák egy ponton majd beérik az addigi pusztításaikkal, és több merényletet nem követnek majd el. A szakértő szerint nem lesz megállás. A cél, hogy az iszlám legyen az egyetlen vallás, aki pedig nem tér át, azt ki kell irtani. Az Iszlám Államot nem érdemes lebecsülni, már kilenc és fél millió ember fölött uralkodnak, nagyobb területen, mint az Egyesült Királyság.

Bár az Iszlám Államnak egyre több fegyvere van és sokan is vannak, van még valami, amivel uralkodni tudnak a csaknem tízmillió ember fölött. Ez pedig a megfélemlítés. Nem véletlenül vannak a tömeges kivégzések. A félelemnek óriási ereje van. A szakértő emlékeztetett: volt olyan város, amelyet bár 23 ezer katona védett, mégis el tudott foglalni pár száz IS harcos. A puszta látványuk elég volt ahhoz, hogy a katonák letegyék a fegyvert és elmeneküljenek.

Fontos hangsúlyozni, hogy a brüsszeli terrortámadásokat ott élők és nem migránsok követték el. Mivel azonosították őket, már azt is lehet tudni, hogy egy testvérpárról van szó. Ellenben a párizsi merényletnél bizonyított, hogy éppen Magyarországon keresztül utaztak azok a terroristák, akik hamis papírokkal jutottak át a határon. Ha már Magyarország, Georg Spöttle hangsúlyozta: van reális veszélye annak, hogy a terroristák nem csak átutazó országként, hanem célpontként tekintenek rá a jövőben. Ennek ellenére Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország az unióban, azonban ahhoz, hogy ez így is maradjon, az egyetlen lehetőség a határok lezárása és az érkező migránsok szigorú ellenőrzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!