Hírek

2016.03.16. 16:20

Ne számítson tavaszra - Vas megyében még 15 °C sem lesz a héten

Szombathely – Marad a változékony idő, még 15 °C sem lesz a héten, de a jövő héten sem. Jó hír, hogy az esernyők pihenhetnek egy kicsit, de még a napszemüvegre sem lesz szükség.

Bakos Ágnes

Változékony, ingadozó – röviden így írható le a következő napok időjárása, a most látható modellek szerint – mondta el Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. A következő tíz napban nem várható jelentős eső, legfeljebb most szombaton és a jövő hét közepén lehetnek futó záporok, de azok csak úgynevezett peremcsapadékok lesznek – mondta az észlelő.

– Eddig márciusban 20-22 milliméternyi csapadéknál tartunk, ez megfelel a sokévi átlagnak, hiszen ez a hónap jellemzően 35 milliméternyi csapadékot szokott hozni. Az átlaghoz „szükséges” 10-15 milliméternyi a hónap legvégére várható, ami nem jó hír a mezőgazdaságnak.

Fotó: Unger Tamás

– Jóformán semmit nem tudtak még csinálni, minimális helyen tudták elvégezni a tavaszi vetést. Pedig a tavaszi árpa ideje március, és a tavaszi mákok és zabok elvetése is aktuális – mondta a meteorológiai észlelő. Hozzátette: a kiskertekben a bátrak már metszenek, bár nem élvezetes a tavaszi tevékenykedés a sárban, ragacsos földben, és nehéz is ilyenkor a munka. – Volt, aki már mondta, hogy vetett borsót, de sokan csak húsvét után merészkednek a kertbe – vázolta Pétervári Tibor.

Csütörtökön a délnyugati szél lesz jellemző, aztán visszatér a zömmel északi irányú légmozgás, meg is erősödik a szél, majd a jövő hét közepén – ez látszik Vas megyére.

A napfénytartammal biztosan nem írja be magát a meteorológiai krónikákba Szombathely ebben a márciusban. Ahogy Pétervári Tibor fogalmazott „rém gyönge” a napos órák száma. Most 43,5 óránál tartunk, ennyit sütött eddig a nap Szombathelyen ebben a hónapban. Közben 150 óra a havi átlag napsütés. – Tavaly 180-190 óra volt, bár az rekord-meleg hónap volt – emlékeztetett az észlelő.

Ami a hőmérsékleteket illeti: a héten a csütörtök és a szombat látszik tavasziasnak, 12-13 °C-os maximum hőmérséklettel – ennél enyhébb időt ne is reméljünk húsvétig. A 10 °C körüli, vagy az alatti maximumok lesznek jellemzőek a jövő héten. Fagyos, vagy majdnem fagyos hajnalokkal számoljunk. Most 5,2 °C a márciusi átlaghőmérséklet. Ez teljesen normális, átlagos – viszont alatta van a múlt havi átlagnak – márpedig nem gyakori, hogy az utolsó téli hónap melegebb legyen, mint az első tavaszi hónap az évben. Összehasonlításként: tavaly 9,3 °C volt a márciusi átlag.

De lehetne sokkal rosszabb is!

Az 1987-es márciusra emlékeztetett Pétervári Tibor: – Akkor mínusz 0,4 °C volt a havi átlaghőmérséklet, igaz, az volt az évszázad leghidegebb márciusa. Közelítette az 1996-os március, sőt, akkor még április 14-én (Tibor napon) is havazott. Aztán két hét alatt tavaszodott ki.

Lehet, hogy idén is kirobban majd a tavasz, sőt, nyárba érünk azonnal – viszont, biztosan nem a következő tíz napban.

Címkék#időjárás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!