Hírek

2016.03.08. 15:46

Nőnapra virágot és csokit - Olyan csokor legyen, hogy: húúú

Megyei körkép - A virág a legnépszerűbb ajándék továbbra is. Van, aki 10 ezret költött egy csokorra.

Gyuricza Imre

Világszerte a nőket ünnepelik március 8-án. Az eredetileg munkásmozgalmi eredetű ünnep a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával volt kapcsolatos. A nőnap mára csaknem minden politikai színezetét elveszítette, azonban ilyenkor nemcsak mi, férfiak fordulunk megkülönböztetett figyelemmel a nők felé, hanem gazdasági elemzők is azt kutatják, hogy sikerült-e a nőknek végre teljes egyenlőséget kivívni maguknak az alatt a 159 év alatt, amióta New Yorkban 40 ezer textil- és konfekcióipari munkásnő sztrájkolt a béregyenlőségért és a munkaidő csökkentésért. Úgy néz ki, hogy nem. Igaz, a Bisnode Magyarország nőnapi elemzéséből az derült ki, hogy javul a nők aránya a cégvilágban. Országosan, egy év alatt a női cégvezetők aránya 32 százalékról 34 százalékra emelkedett.

Jellemzően a kisebb, tíz fő alatti alkalmazotti létszámmal rendelkező vállalkozásokat vezetik a nők. Igaz ugyan, hogy egy év alatt a legnagyobb, több mint 2,5 százalékpontos növekedés Vas megyében mutatkozott - sajnos azonban ezzel együtt is sereghajtók vagyunk a 32,19 százalékos mutatóval. A legtöbb női cégvezető Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van: ott a cégek 35,8 százalékát vezetik nők. Ami a pénzt illeti: nem éppen nőnapra való a statisztika, de muszáj róla beszélni. A Központi Statisztikai Hivatal nemrégiben közzétett tanulmányából kiderül, hogy a felsőfokú végzettséggel vezetői pozíciót betöltő személyek körében a nők átlagosan harminc százalékkal keresnek kevesebbet férfi társaiknál, míg a korábbi években átlagosan „mindössze" húsz százalékos eltérés volt megfigyelhető.

Bár a Nemzetközi Nőnap hajdan volt nagy ünnepségei a múlt ködébe vesznek, a nők munkaerőpiaci helyzetétől függetlenül most is férfiak tömegei kutattak megyeszerte virágok és apró ajándékok után. Celldömölkön Danka Adél általános iskolai igazgató annyit sejt, hogy a „fiúk" készülnek valamire, sejtelmesen mosolyognak, és délutánra kértek időpontot egy kis összejövetelre. A Berzsenyi Dániel Gimnáziumban Sipos Tibor igazgató a negyedik-ötödik óra között tervezi férfi kollégáival a hölgyek köszöntését. A városi óvodába Lengyel László alpolgármester látogatott el, és ugyanezt tervezi a többi városi intézménynél is. A Kemenesaljai Egyesített Kórházban is virágot kaptak a hölgyek. A város egyik legnagyobb munkáltatójánál pedig senkit nem lehetett elérni. A telefonközpontos „megsúgta", hogy éppen a hölgyeket köszöntik a vezetők.

A szombathelyi piacon a szokottnál nagyobb volt a tumultus délelőtt tíz órakor. A virágoktól roskadozó polcok között férfiak tucatjai válogattak. Bár, amint Görcs Krisztina elmondta, óriási rohammal nem találkoztak. Húsz évvel ezelőtt a nőnap még hatalmas ünnepnek számított, de még pár évvel ezelőtt is sorok kígyóztak a standok előtt nyolcadikán. Idén azonban már jóval szerényebb volt az érdeklődés, ennek legékesebb bizonyítéka, hogy nyugodtan tudtunk beszélgetni, máskor ez elképzelhetetlen lett volna. Megtudtuk, inkább csak családtagokat lepnek már meg a férfiak, a munkahelyi nőismerősök felköszöntése egyre ritkább. Ahogyan minden évben, a tavaszi virágok a legkeresettebbek, vágott és cserepes változatban vegyesen. A virágárus tapasztalatai szerint vagy a legolcsóbbat, vagy a legdrágábbat veszik, átmenet nincs. Volt olyan is, aki tízezer forintos csokrot rendelt, és csak annyit mondott: „olyan csokor legyen, amire a barátnője azt mondja: húúú." Olyan lett. Az idei év újdonsága egyébként a csokiba mártott rózsa, amely nemcsak különleges, de hála a cukros máznak nagyon tartós is, akár három hétig is megmarad a virág, amelyből egy szál 1200 forintba kerül. Bár ez a különlegesség nem olcsó, a virágárak nem változtak tavaly óta. Az eladó szerint nem tett jót a nőnapnak az sem, hogy keddi napra esett, mivel sokan nem érnek rá ilyenkor ajándékok után szaladgálni. Véleménye szerint sokan lesznek olyanok is, akik hétvégén fogják meglepni szeretteiket. A 21 éves Tóth Péterrel a piacon futottunk össze, aki elmondta, egy szál piros rózsát és valamilyen jobb minőségű kisebb csokoládét fog ajándékozni női ismerőseinek. Sinkovics Zoltán is éppen azért érkezett a piacra, hogy ötletet merítsen a barátnőjének. A család többi nőtagját már reggel meglepte egy szál virággal.

Kétségtelen, hogy a legnépszerűbb nőnapi ajándék a virág, azonban vannak, akik ékszert adnak. Egy szombathelyi ékszerboltban Németh Martinától megtudtuk, mindig vannak olyanok, akik fülbevalót, nyakláncot, karkötőt adnak nőnapra. Jellemzően azonban a 8-9 ezer forintos határt nem lépik túl a vásárlásokkal.

Palotai Anett, egy belvárosi ajándékbolt tulajdonosa is úgy látja, leggyakrabban apró ajándékokat visznek a vásárlók. Családtagoknak a csoki mellett előfordul a márkás ital, a különlegesebb desszert is. Szerinte az, hogy hétköznapra esett a nőnap, nem baj, tapasztalata szerint sok üzletkötő lepte meg kedden női ügyfelét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!