Hírek

2016.03.30. 09:23

Purim: a szabadulást ünnepelték

Szombathely - Ünnepi imával és zenés műsorral ünnepelték meg a purimot a Szombathelyi Zsidó Hitközségben.

Cseszkó Tamás

A zsidóság egyik hagyományos ünnepe a purim, amelynek gyökerei a bibliai Eszter könyvéhez nyúlnak vissza. Az ókori világuralkodó, a perzsa Ahasvérus, azaz Xerxész feleségül vette a héber Hadassát, Esztert. A király főtanácsadója, Hámán szörnyű tervet forralt a zsidók ellen, ki akarta őket végeztetni. Ezt a szándékot akadályozta meg a királynő, azóta ünneplik a zsidók a szabadulásukat. Múlt pénteken a Szombathelyi Zsidó Hitközség imatermében gyülekeztek az ünneplők, a hálaadó imát követően a Bernstein Béla Kulturális Központ emeleti termében folytatódott a program: a Szombathelyi Hit Gyülekezete fiataljai által összeállított műsorral elevenítették fel a régmúlt történéseit.

A Szombathelyi Hit Gyülekezete fiataljai műsorral készültek. Fotó: Cseszkó Tamás

- Ha tűzön mész át, én veled vagyok, ha folyókon, azok el nem borítanak, ha tűzben jársz, akkor sem égsz el, és a láng meg nem perzsel téged - énekelte Talabér László, a szombathelyi gyülekezet kántora. - Olyan dalokat választottunk, amelyek a szívhez szólnak - mondta el az műsort rendező Zsákai Zoltán, majd hozzátette: keresztényként felemelő együtt ünnepelni zsidó testvéreinkkel, akiktől a mai napig rengeteget tanulhatunk. A hivatalos programot követően   a jelenlévők megkóstolhatták   az ünnepi ételeket,  például a „hámánfüle" nevű süteményt, de nem maradt el a közös örömzenélés sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!