Hírek

2016.03.08. 13:46

Szeles hetünk lesz – kevesebb eső várható

Szombathely – A keddi időjáráshoz hasonló napok lesznek egész héten, csak betársul a viharos szél. Még várat magára az igazi tavasz, viszont a márciusi hó szépíthet, a ködös napokat pedig érdemes feljegyezni!

Bakos Ágnes

– Észak-északnyugati lesz a szél és erős, olykor viharos. Viszont elvétve várható már csak eső, egy-egy zápor látszik péntekre, szombatra. Közben 8-10°C-os maximum hőmérséklet lesz – foglalta össze az e heti időjárás-kilátásokat Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

Esőből tehát kevesebb lesz, mint az elmúlt hetekben, és nem is baj, ha „visszavesz" a csapadék a jócskán rekord esőt hozott február után, ugyanis a népi időjárási megfigyelések szerint „ha száraz a március, kenyeret hoz július".

Ahogy a következő napokban, úgy a hosszú hétvége második felében sem lesz melegünk, sőt:

– A mostani előrejelzések szerint a jövő hétfőn és kedden is viharos lesz a szél és lehűl a levegő, 5°C körülire csökken a maximum hőmérséklet. Megvan az esély arra, hogy március 15. legyen a legszelesebb az előttünk álló napok közül.

– Még nem látszik az igazi tavasz – mondta Pétervári Tibor. Az észlelő szerint március 20. illetve 21. a csillagászati tavasz sem valószínű, hogy jelentős enyhülést hoz – vagyis sem Sándor, sem József, sem Benedek „nem erőlteti meg magát" idén.

Egyébként már az ősszel kiadott, hosszú távú előrejelzésekben is „bizonytalannak" jelölték a március és az április hónapokat, nem meglepő tehát a változékony idő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisa csütörtökre fagyos napindítást jelez a Nyugat-Dunántúlra, a hét többi napján nem várható ennyire hideg hajnal. Aznapra egyébként napsütés is ígérkezik.

A népi megfigyelések szerint a héten jósol a szerda és a csütörtöki nap időjárása: „Amilyen Franciska napja, olyan lesz az egész hónap" – ez vonatkozik március 9-re. Aztán március 10-re is hasonló megfigyelés érvényes: ott negyven napról van szó.

A szombatot, március 12-ét sem hagyhatjuk szó nélkül: „Gergely napja ritkán jó, sokszor van hideg szél és hó" – ezt tartja a népi időjárás. És előrejelzések is vonatkoznak rá: „Ha Gergely napján csúnya az idő, úgy előjön a róka, ha szép az idő, úgy 14 napig még bent marad." Valamint: „Ha megrázza Gergely a szakállát, hull a kései hó." Sőt, van olyan rigmus, ami ezt fokozza: „Ha Gergely megrázza a szakállát, még áprilisban is hó lepi el a barázdát."

Ha pedig nem hóra, hanem esőre jósolnánk: „Gergely napján zivatar, nem lesz jó idő hamar."

Vannak olyan feljegyzések is, amelyek pozitívan állnak a havazáshoz, ha az március derekán érkezik: „A márciusi eső méreg, ezzel szemben a hó olyan, mist a zsír, tehát termékenyíti a földet. Akármilyen rövid időre is, de márciusban esnie kell a hónak. Levével a nagylányok szépítkeznek."

Ha ködöt tapasztal, azt jegyezze fel! Aznaptól számoljon előre száz napot – akkor jégeső várható – legalábbis a sok éves megfigyelések alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!