Hírek

2016.03.11. 16:43

Veszélyben egymillió ember ellátása? - Az Együtt megemelné a praxispénzt

Szombathely - Szigetvári Viktor szerint olyan kevés a háziorvos, hogy négy év múlva egymillió ember ellátása kerülhet veszélybe. A háziorvosok 45 százaléka 60 éven felüli.

Budai Dávid

Végveszélyben a háziorvosi rendszer, hangzott el a pénteki sajtótájékoztatón, amit Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke tartott a Fő téren. A párt szerint a háziorvosi rendszerben azonnali cselekvésre van szükség, különben 2020-ra egymillió magyar maradhat ellátás nélkül. Vas megyében már ma hét olyan település van, ahol több mint fél éve nincs háziorvos. Ha minden így megy tovább, négy év múlva az országban négyszáz praxis lesz betöltetlen - mondta el Szigetvári Viktor.

Az Együtt négy év alatt duplájára emelné a háziorvosi képzés keretszámait, még az idén 25 százalékkal megemelné a praxispénzt, és azonnal megszüntetné a háziorvosok iparűzési adókötelezettségét. Ezen kívül, korszerű informatikai fejlesztés, újraindított középfokú ápolóképzés és kevesebb adminisztratív teher kell. A pártelnök hangsúlyozta: a háziorvosok 45 százaléka 60 éven felüli és mindössze 10 százaléka fiatalabb 40 évesnél. Évente csupán 80-100 fiatal orvos jelentkezhet háziorvosi rezidensképzésre, és ezt a keretszámot sem tudják betölteni évek óta. A frissen végzett háziorvosok fele külföldön kezd praktizálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!