Hírek

2016.04.02. 14:38

Földrengés és árvíz Körmenden – Minden vasi mentőcsoport gyakorlatozott

Körmend – Rendhagyó gyakorlatot tartottak a megye mentőcsoportjai. Nem egyenként ismételték át a tudnivalókat, ahogy azt évente kötelező, hanem együtt, egy verseny keretében adtak számot felkészültségükről. Az Őrség-Goričko-Raab Mentőcsoport teljesített a legjobban.

Bakos Ágnes

– Itt egy nagy gödör van, nem tudsz átfutni, legfeljebb átkiabálni, de ott egy sérült, akit el kell látni és áthozni ide – vázolta a feladatot a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola udvarán Pintér Richárd. A sárvári tűzoltóparancsnok minden munkafázist értékelt – és ez csak az egyik helyszín volt a nyolc közül. Két fa között függesztették ki az alpinista felszerelést. A mentőcsoportok tagjai maguk osztották be egymás között a feladatokat. Azt, hogy és ki vállalkozik átkelni a szakadékon, ki megy elsősegélyt nyújtani a sérültnek, és ki az, aki a „biztonságos oldalról” visszahúzza a társait. S mindezt időre kellett teljesíteni.

Homokzsákokat töltöttek és pakoltak egy másik helyszínen, hiszen ott árvízi védekezés volt a feladat. Nem maradt ki a tűzoltás sem, de olyan gyakorlati feladat is volt, mint a kárterület megvilágítása. Fáklyákkal, aggregátorról üzemeltetett reflektorokkal is dolgoztak.

Földrengés döntött romba egy épületet, bent ragadtak sérültek, köztük olyan is, aki életveszélyes állapotban várta a segítséget. Sőt, volt olyan sebesült, aki magánkívül, pánikba esve támadt a segítőire – vele is meg kellett birkóznia az önkénteseknek.

Ez volt az egyik legmozgalmasabb helyszín – és itt voltak a legszigorúbb ítészek.

Pojbics Elek nyugállományú mentőtiszt még a sárvári csoport munkájában is talált kisebb hiányosságot, pedig a Rába Mentőcsoport munkáját a szintén mentő Szabó Zoltán irányította.

Nyolc mentőcsoport mintegy 150 tagja vette sorra az akadályokat, feladatokat, szusszanásnyi idejük volt egy-egy állomás között. A helyszínváltás idejét sziréna jelezte, de egyébként is igyekeztek a csapattagok, hiszen az időtényező éles helyzetben életet menthet, itt pedig fontos pontokat ért.

A Körmendi Rendészeti Szakközépiskola diákjai, valamint a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál diák közösségi munkát teljesítő fiatalok voltak az „áldozatok” a gyakorlati feladatoknál. Szívesen vállalták, hogy bajba jutott sérülteket játszanak el.

– Minden csapatnál ugyanaz a sérülésem, például rá kell jönniük, hogy megsebesült-e a gerincem – mondta az izgalmas szerepéről Molnár Adrienn, aki egyébként ifjúsági Vöröskeresztes és azt szimulálta, hogy lábsérülése van. Nagyon élvezte, hogy nyolcszor egymás után sikerrel megmentették.

– A mentőcsoportok tagjainak folyamatosan fel kell frissíteniük ismereteiket. Ezt megtehetnénk úgy, hogy külön-külön hétvégéken gyakorlatoznak, de izgalmasabb a feladat, ha van tétje – mondta el Erdélyi Krisztián, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Ezért találták ki, hogy versenyrendszerben bizonyíthatnak az egységek.

A kimerítő feladatsorok után összesítették az állomásonkénti teljesítményt és az Őrség-Goricko-Raab Mentőcsoport nyerte a versenyt, vele a vándorkupát.

A dobogó második fokára állhatott a Vasvári Járási Hegyhát Mentőcsoport, harmadik lett a Szombathelyi Járási Borostyánkő Mentőcsoport.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!