Hírek

2016.04.28. 12:10

Nézze meg, hogy gördült be a Szent Márton-mozdony a szombathelyi vasútállomásra! - Fotókkal és videóval

Szent Márton tiszteletére feldíszített mozdony állt ma forgalomba Szombathelyen, így már egy Intercity is hirdeti Szent Márton-emlékét az országban, sőt, még a határon túl is. A Szent Márton-mozdony húzta vonat ugyanis romániai engedéllyel is rendelkezik.

Vadas Krisztina

Csütörtökön ünnepélyes ceremónia során gördült be a szombathelyi vasútállomásra a Szent Márton-emlékév alkalmából felmatricázott mozdony. A Szombathelyi Egyházmegyétől és Ágh Ernő képviselőtől származik az ötlet, amihez csatlakozott a szombathelyi önkormányzat és a MÁV-Start  Zrt. is.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere az avatóünnepségen kiemelte, hogy Szent Márton a hírvivők szentje is. Ez a mozdony most ezt a szerepet tölti be: országszerte hírét viszi majd Szent Mártonnak, illetve annak, hogy Szombathely és Márton szorosan összekapcsolódik.

A MÁV-Start Zrt. nevében Csépke András vezérigazgató köszöntötte az ünneplőket. – Szent Márton emléke és öröksége előtt fejet hajtva, nagy örömmel mutatom be azt a mozdonydekorációt, amivel társaságunk szeretne az emlékév előtt tisztelegni. Nagy örömmel fogadtuk el az önkormányzat és az egyházmegye megkeresését, mivel Szent Márton szellemisége a vasutasok számára is példaértékű: munkánkat teljes odafigyeléssel és alázattal végezzük - emelte ki az igazgató.

Az ünnepség végén a Szombathelyi Egyházmegye vezetője, Veres András megyés püspök megáldotta a vasútállomásra begördülő mozdonyt.

A 0480 sorozatú Bombardier TRAXX típusú mozdony elsősorban a Szombathely és Budapest között járó Intercityket húzza majd, de más vonalakon is találkozhatnak vele az utazók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!