Hírek

2016.04.25. 15:15

Nincs jó hírünk: kitart az áprilisi hideg Vas megyében is

Fagyos hajnalok és szeles nappalok - nem lesz melegünk április utolsó napjaiban. Uborkát még nem érdemes vetni.

Bakos Ágnes

Bőséges csapadékot hoz április utolsó hete - mondta el Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Most 22 milliméternél tartunk Szombathelyen, az áprilisi havi átlagos csapadékmennyiség 39 milliméter - meglesz ez a mennyiség. Kedden, szerdán, pénteken és szombaton is számítanunk kell esőre. Melegünk nem lesz, sőt.

- Hétfő hajnalban -4,5 °C volt talaj mentén, két méteren mínusz 0,2 °C volt - számolt be a szombathelyi észlelő. A kedd és a csütörtök reggel a fagyveszélyes még a héten: nemcsak talaj mentén, hanem két méteres magasságban is nulla fok alá csökken a hőmérséklet. Jól tette, aki még nem tette ki a fagyérzékeny virágokat, és nem jött még el az uborkavetés ideje sem, pedig az jellemzően Márk napja körül volt esedékes sok-sok éven át. - Április vége helyett már jó ha megvárjuk vele a május közepét - mondta az uborkavetésről a meteorológiai észlelő. Rekordokat azért nem dönt az áprilisi hideg. 1960-ban, április 26-án mínusz 3,4 fokot jegyeztek fel hazánkban, ennyire nem hűl le a levegő. A másik véglet a 31 °C körüli maximum érték: ilyentájt nem nagyon jellemző, legutóbb az 1984-es április vége hozott ilyen forró időt. Viharos erejű szélből kijutott Szombathelyre: 21 méter per szekundum, vagyis 75 kilométer per óra volt az elmúlt napokban a maximum szélerősség Szombathelyen, de tíz méter per szekundum értéktől már „szelesnek” jelzik a meteorológiai krónikák az adott napot - így kerül be április utolsó hete a feljegyzések közé 2016-ból.

- Élénk, de nem erős, nem viharos lesz a légmozgás egész héten, sőt, május első napjaiban is - ezt látja a prognózisban Pétervári Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!