Hírek

2016.04.11. 16:05

Szeles lesz az idő Vas megyében, de fázni nem fogunk

Szombathely – A lehető "legáprilisibb" időnk lesz a héten. Jut egy kis csapadék, lesznek szeles napok, miközben fázni nem fogunk, de a meleg-rekordok sincsenek veszélyben.

Bakos Ágnes

A Kárpát-medence időjárását egyre inkább az észak felől benyúló gerinc alakítja. Nyugat felől kissé szárazabb, melegebb léghullámok érkeznek térségünk fölé.

– Szerda, csütörtök, majd péntek és szombat is szelesnek tűnik – tekintett előre Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Elvétve zápor is látszik a prognózisban: a hét közepére elsősorban, de elszórtan szombaton, majd vasárnap délután és estefelé is ázhatunk.

– Egyre kevesebb a réteges eső, vagyis a rétegfelhő felettünk, egyre többször vannak záporok, ahogy haladunk a nyár felé – mondta el az észlelő. A záporokból érkező csapadék mennyisége kiszámíthatatlan, lokálisan öt-hat milliméter érkezhet egyszerre.

– A hétvégén például a Kőszeg-Peresznye-Horvátzsidány vonalon tíz milliméter is volt, Szombathelyen öt-hat milliméter, Káldnál pedig csak egy-két milliméter esett – összegezte az észlelő.

– Se túl hideg, se túl meleg nem lesz a héten, 18-20 °C körül mérhetünk majd – mondta Pétervári Tibor. Ahhoz, hogy meleg-rekordokat döntsünk 28-30 °C-ot kellene mérnünk, ami ritka ilyentájt, ez jól látszik a rekord-feljegyzésekből. 1983-as az április 12-éig, 1906-os az április 13-ai meleg-rekord, azóta nem volt ennyire nyárias az adott áprilisi nap.

Az időjárás engedi a héten, lehet a kertben tevékenykedni – tette hozzá Pétervári Tibor a saját tapasztalatait.

– A borsó már bújik, verebek ellen le kell fednem hálóval, az a kedvencük viszik a kis verébnek, krizantém hajtását is lecsípik. A salátát és a retket békén hagyják. Lucernát most kaszáltam először a nyulaknak, jobban szeretik, mint a száraz szénát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!