Hírek

2016.04.09. 14:05

Szent Mártont idéző virágcsodák – mindent vittek a szombathelyi virágkötők a Savaria Floriadae versenyen

Szombathely – Négy hazai és három szlovákiai iskola diákjai mutatták meg, mit tudnak a Fiatal Virágkötők XXVII. Savaria Floriadae versenyén, s színvonalas munkák készültek a III. Savaria Parcum kiírásra is. A szombathelyi diákok (majdnem) mindent vittek a fődíjak közül.

Bakos Ágnes

Fehér árnyalatok uralták az idei virágkompozíciókat, hiszen Szent Márton jegyében templomi díszeket készítettek a virágkötő tanulók. Húsz diák nevezett a nagy múltú versenyre.

Volt, aki a Biblia papírjaira hangolta a díszítést, volt, amelyik kompozíciónál az üveg vagy a drótháló dominált. Volt, amelyiknél a nád vagy a zsákvászon adta a kompozíció gerincét. Erdőt idézett a mohával, fával komponált virághalom – szlovákiai diákok munkája.

Gyapjúgömbök voltak Takács Dániel alkotásának alapjai. A gömb a végtelenség, ezért választotta az alapot, mondta el a díjhalmozó szombathelyi virágkötő. Megnyerte a pad- és az oltárdísz kategóriát, harmadik lett a munkája a fejkoszorúk között, ezzel az egyéni összetett verseny fődíját is átvehette a fiatalember, a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákja. Alig fért el a kezében a rengeteg serleg és oklevél, miközben fogadta a rengeteg gratulációt.

A virágkötők munkáinak értékelésében elhangzott: kivételesen egységes a munkák megjelenése, köszönhetően a templomi tematikának. A versenyzők a technikai kivitelezésen veszítettek sok pontot, és fontos, hogy a jövőben ne csak használják, hanem tiszteljék is a virágokat.

A kerttervezők versenyére 24 fiatal jelentkezett. Minden pályamunkának örültek, hiszen van mit pótolni a kerttervezés, parképítés területén itthon. Szükség van a jó szakemberekre, hiány van belőlük, hangzott el az értékelésben.

– A föld gondolkozik is. Gondolatai a virágok. – idézte Mikszáth Kálmánt Dömötör Csaba, az iskolát fenntartó Földművelésügyi Minisztérium Agrárszakképzési Főosztályának vezetője. Beszélt az ősi emberi igényről, hogy „zöld felülettel” vegye körbe magát.

– Van, akinek cserepes növényei vannak, és van, akinek veteményese. A kertrendezés, parképítés pedig egyidős az emberiséggel – foglalta össze a főosztályvezető. Köszöntőjében hangsúlyozta: a virágkötők és a kerttervezők munkája egy bizonyos szint felett nem csak szakma, hanem művészet, ez is látható ezen a hétvégén Szombathelyen. Kiemelte, hogy jól képzett fiatalokra van szükség, gyakorlati tudás kell a magyar agrárium sikeréhez. Azt szeretnék, hogy az agrárium vonzó legyen a tinédzsereknek, ezért szervezik át a képzéseket. A földművelésügyi tárca által fenntartott oktatási intézmények, ahogy a szombathelyi Herman Ottó iskola is, országos beiskolázású, de szeretnék, hogy a helyi gazdasági igényekre válaszoljanak a képzéseikkel.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a kitartó tanítást, oktatást és a színvonalas szervező munkát emelte ki a XXVII. Savaria Floriedae és a III. Savaria Parcum kiállításmegnyitó ünnepségén.

– A virág az egyik legszebb dolog a világon. A virág a jövő és a szépség – sorolta a polgármester. Szerinte Szent Mártonra az egyszerűség és a szolidaritás volt jellemző, de nekünk most, 1700 évvel a születése után kötelességünk pompával, virágcsodákkal is emlékezni a szentre. Az agrároktatással kapcsolatban kiemelte: a mezőgazdaságban is fejlődnie kell Szombathelynek, kötelesség kihasználni ehhez a város nagyszerű klimatikus adottságait.

– Nem elég létrehozni valamit, fenntartani legalább olyan nehéz – erről is beszélt a gálán Hodvogner Csaba, a Herman Ottó iskola igazgatója. A lassan három évtizedes virágkötő verseny, mint fogalmazott, a parképítő megmérettetés „nagynénje”, és ez utóbbit is jó ötlet volt életre hívni. A további fejlődést, a verseny bővítését a határon túli iskolák bevonásával látja az igazgató. Mert lesz folytatás: újabb virágcsodákkal, kompozíciókkal és parktervekkel Szombathelyen, jövőre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!