Hírek

2016.04.11. 15:39

Vasárnapi boltzár: így vélekednek a vasiak a törvény eltörléséről

Alig több mint egy évvel ezelőtt, tavaly március 15-e után lépett életbe a törvény, amely a kereskedelmi egységek vasárnapi és ünnepnapi nyitva tartását szabályozta.

Budai Dávid

Most 13 hónappal a bevezetése után a kormány döntött a törvény visszavonásáról. Vasi boltosokat, vásárlókat és a kamarát kérdeztük boltzár eltörléséről.

A tavaly márciusban bevezetett törvény az élelmiszerboltok, ruhaüzleteket, szaküzleteket működését korlátozta. A szabályzás már a kezdetektől fogva erős ellenállást váltott ki a lakosság köréből. Annak ellenére, hogy a többség nem akart lemondani a vasárnapi vásárlás lehetőségéről, bevezették a boltzárat. A tiltás nem terjedt ki a vendéglátó üzletekre és turisztikai szolgáltatókra, vagyis a vendéglők, kocsmák, fürdők nyitva maradhattak. Megúszták a vasárnapi boltzárat a gyógyszertárak, ezenkívül a piacokon, vásárokon és reptereken, pályaudvarokon, benzinkutakon és kórházakban szintén lehetett árusítani. A kétszáz négyzetméteres eladótér alatti üzletek ugyancsak nyitva maradhattak vasárnap, azonban csak az üzletek tulajdonosai, illetve családtagjaik állhattak a pult mögé. A törvény életbe lépése után már alig egy hónappal enyhítettek, kinyithattak a pékségek és a kisboltok nyitva tartási idején is lazítottak. Nyáron, a Balaton partján féltették a turizmust a vasárnapi boltzártól, majd szépen lassan jöttek a hírek az internetes csomagküldők egyre növekvő forgalmáról. A benzinkutak mellett gombamód kezdtek szaporodni a törvényt kijátszó szupermarketek, és több kínos népszavazási kezdeményezésnek is a tanúi lehettünk az elmúlt egy évben. A kormány közben folyamatosan azt hangoztatta, hogy a boltzárral mindenki jól járt, mindezt kedvező kereskedelmi adatokkal is igyekeztek alátámasztani. A boltzárat azonban mégsem sikerült megszerettetni, és most, mikor kézzelfogható közelségbe került a népszavazás a kérdésről, 13 hónappal bevezetése után meghajoltak a népakarat előtt.

A vasárnapi boltzár eltörlésével kapcsolatban Cseri Józsefet, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VMKIK) alelnökét kérdeztük, aki egyben a kereskedelmi tagozat elnöke is. Megtudtuk, a VMKIK már a vasárnapi zárva tartás bevezetésekor is a piaci verseny szabadsága mellett tört lándzsát, és a fogyasztói elvárások okán sem támogatták a boltbezárásokat. Az elnök hangsúlyozta: a piaci érdekeken túl, figyelembe kell venni azokat a szempontokat, amelyek a dolgozók teherbíró képességével és a családi élethez való jogával vannak összefüggésben. Cseri József szerint szerencsésebb, ha önkéntes alapon történik a vasárnapi foglalkoztatás, és támogatják azt a javaslatot is, amely maximum havi két munkával töltött vasárnapot tenne lehetővé. A kamara szerint nem váratlan a bejelentés, politikailag pedig indokolt volt, hiszen a lakosság kétharmada támogatta a vasárnapi nyitva tartást. A kormány számára kisebb presztízsveszteséget jelent, hogy önként vonta vissza a kezdeményezést, mintha ugyanezt a népszavazás várható eredménye alapján kellett volna megtennie. Cseri József szerint eleinte valószínűleg lesznek kisebb zökkenők, míg visszatérnek a kereskedők és a vásárlók a régi kerékvágásba, de sem komoly rohamra, sem fennakadásra nem számít most vasárnap. A következő lépcsőfok majd a dolgozókkal való egyeztetés kell, hogy legyen, hiszen sok helyen hétköznap hosszabbított nyitva tartással üzemeltek, illetve sokak számára a vasárnapi bérpótlék elmaradása is jelentőséggel bírt. Az elnök hangsúlyozta: a változás akkor lehet minden érintett által üdvözölhető, ha az a munkáltató és a munkavállaló megállapodásán alapul, szem előtt tartva a felek érdekeit és elvárásait.

Egy név nélkül nyilatkozó szombathelyi kisbolt tulajdonosa elmondta, ő csak munkát nyert a vasárnapi boltzárral, mivel a péntek-szombati nap forgalma éppen annyival esett vissza, amennyit a vasárnap hozott, viszont ilyenkor csak ő, mint tulajdonos dolgozhatott. Szintén egy szombathelyi kisboltot vezet Zsebelánné Fürdős Andrea, aki szerint olyan kevesen dolgoznak most a kereskedelemben, hogy kivitelezhetetlen lesz, hogy mindenhol kinyissanak a boltok. Ha pedig mégis ki akarnak majd nyitni, még a mostaninál is kevesebb ember fog a boltokban dolgozni. Szerinte ez a döntés most ismét a multikat hozza helyzetbe a kisboltokkal szemben.

Kozma Mária, 16 éves tanuló

Szabó István, 31 éves műtős

Hajszál Beáta, 25 éves operátor

Engem személy szerint nem érint a vasárnapi boltbezárás. Ennek oka, hogy édesanyám intézi a bevásárlást, én csak ritkán szoktam segíteni neki ebben. Bár jobb, ha vasárnap zárva tartanak a boltok, mert így a családom együtt tud lenni, ilyenkor a bevásárlás sem zavaró körülmény. Így egymásra is jobban oda tudunk figyelni. Számomra mindegy, hogy vasárnap kinyithatnak-e a boltok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!