Hírek

2016.05.18. 13:20

Drogprevenciós előadással zárult a szombathelyi bűnmegelőzési mintaprojekt

Szombathely - Tavaly májusban indult el egy bűnmegelőzési mintaprojekt a megyeszékhelyen, aminek zárásaként szerdán drogprevenciós előadást tartottak középiskolásoknak.

Vadas Krisztina

Több száz diák érkezett szerdán délelőtt a Savaria Mozi nagytermébe, hogy részt vegyenek a Szombathelyen futó bűnmegelőzési mintaprojekt záróeseményén. A programot 2015 májusában indította a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, a szombathelyi közterület-felügyelet bázisára építve. A projekt több elemből tevődött össze, egyik prioritás a közterület-felügyelet, valamint a társ rendészeti szervek tevékenységének a bemutatása.

- Azt vallom: egyetlen egy rendészeti szerv sem lehet önmagában, a társ rendészeti szervek nélkül, elszigetelten eredményes - fogalmazott megnyitóbeszédében dr. Varsányi Péter, a közterület-felügyelet igazgatója. A projekt egy másik pillére az időskorúk és a fiatalkorúak áldozattá válásának megelőzése volt. Ehhez kapcsolódott a zárórendezvény témája is, ahol több száz diáknak tartottak drogprevenciós előadást. Először dr. Puskás Tivadar polgármester beszélt a középiskolásoknak a különböző szerek egészségügyi, élettani hatásairól.

Nadrai Rebeka és Pothárn Júlia az előadás előtt beszélgettek Garamvölgyi Lászlóval a szerhasználatról és a következményeiről. Fotó: Unger Tamás

- Ezek alattomos kémiai vegyületek, amik rövid ideig eufórikus állapotot idéznek elő, de ennek a rövid ideig tartó élvezetnek a következményei beláthatatlanok - hangsúlyozta a polgármester. Beszéde után dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő lépett a mikrofonhoz: ő a szerhasználat jogi következményeire hívta fel a fiatalok figyelmét.

- A törvény nem csak a terjesztőket, hanem a használókat is keményen bünteti: akár a tényleges életfogytiglani börtönbüntetés is kiszabható a súlyos esetekben - hangsúlyozta. A beszédek után a fiatalok egy igazán sokkoló rövidfilmet láthattak a drogról. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság készítette a Gina című filmet, amiben egy néhány éve megtörtént esetet dolgoztak fel, aminek megerőszakolás és gyilkosság lett a vége. A film levetítése után dr. Garamvölgyi László dandártábornok, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója beszélt még a szerhasználatról a diákoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!