Hírek

2016.05.19. 15:13

Határidő! A vasi adóbevallások 5 leggyakoribb hibája

Pénteken jár le az adóbevallás határideje. A leggyakrabban az aláírást felejtik el az adózók. Szombathelyen, pénteken este hat óráig tart nyitva a NAV ügyfélszolgálata.

Budai Dávid

Pénteken van a személyi jövedelemadó (szja) – bevallás benyújtásának határideje. Ha ezt a hírt tőlünk hallja először, akkor se ijedjen meg, mivel ügyfélkapuval a bevallás otthonról elektronikusan, egy gombnyomással elküldhető. Ha pedig mégsem küldené el a határidőig, akkor sem kell egyből büntetéstől tartania, egy-két napig elnéző az adóhatóság és csak figyelmeztet. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője, Kis Péter András hangsúlyozta, amennyiben valaki kicsúszik a május 20-ai határidőből, első körben nem kap bírságot, a késve benyújtóknak tájékoztatást küldenek, hogy mihamarabb pótolják a hiányosságokat, hozzátette: az ügyfélszolgálatok este hat óráig várják az ügyfeleket pénteken a fővárosban és a megyeszékhelyeken, így Szombathelyen is. A szóvivő rámutatott: majdnem minden évben azonos hibákat tapasztalnak a bevallásoknál.

Mivel szó szerint a nyakunkon a határidő, és mint tudjuk, a kapkodás mértéke egyenes arányosságban van a hibák számával, elmondjuk, melyek azok leggyakoribb hibák, amelyeket az adózók évről évre elkövetnek. A késve beadott bevalláson túl, a leggyakoribb hiba, hogy lemarad az aláírás, márpedig anélkül érvénytelen a dokumentum. A második leggyakoribb hiba, hogy a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás esetén nem szerepel sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím a bevallásban. Ezen kívül előfordul, hogy nincs adószám a bevalláson, vagy, hogy a családi kedvezménnyel vagy az első házasok kedvezményével kapcsolatos adatok hiányosak. Hiba szokott lenni az is, hogy a kifizető által levont adóelőleg nem jó sorban szerepel vagy hiányzik a bevallásból.

Sokan már ott elakadnak, hogy mi az, amit be kell vallani a NAV-nak, és mi az, amit nem. Ez egyébként nem olyan meglepő, mivel könnyű elbizonytalanodni. Azt azért lehet tudni, hogy a nyugdíjat, a családi pótlékot, a gyermeknevelési támogatást, az ápolási díjat, a rokkantsági ellátás, illetve a rehabilitációs ellátás összegét nem kell bevallani. Mint ahogyan az iskolai ösztöndíjat, a lottónyereményt, az Ausztriában megszerzett jövedelmet, vagy az örökségünket is elhallgathatjuk. Ezzel szemben, nagyon is ajánlatos feltűntetni az adóbevallásában, ha gyermekgondozási díjban részesült, ha álláskeresési járadékot, vagy táppénzt kapott, ha közmunkásként jutott pénzhez, vagy ha diákmunkát végzett. Sőt be kell vallania azt is, ha ingatlant adott bérbe, ráadásul, ha az így szerzett jövedelme adott évben az 1 millió forintot eléri, úgy 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást is kell fizetnie.

A NAV tájékoztatása szerint, május elsejéig több mint 2,1 millió szja-bevallás érkezett, ami megközelítőleg félmillióval több, mint tavaly ilyenkor, de még így is 2,5 millió bevallásra számítanak a következő napokban. Jó, ha tudja, hogy az adóbevallást bármilyen borítékban postára lehet adni, igaz ilyen esetben fizetnie kell a postára adásért. Végezetül, akik elfelejtettek nyilatkozni adójuk 1+1 százalékáról, azok holnapig még pótolhatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!